Avrupa birliği Kalkınma öncesi Mali Yardımlar (İPA) programı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı koordinatörlüğünde (MFİB) tarafından, Okul Öncesi eğitimin güçlendirilmesi projesine İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinasyon Biriminin rehberliğinde eğitim kurumları tarafından 16 tane proje hazırlanarak merkezi finans ve ihale birimine gönderildi.
Hazırlanan projeler; 75.YIL Yeşilova YİBO- Çocuk Gelişim Eğitim Merkezi bütçesi 66,275 Euro, Selcan Hatun Kız Teknik ve Meslek Lisesi- Renkli Dünyalar Okulda bütçesi 79,156 Euro, Muş Lale Anaokulu- Çocuklar okula Anneler Kursa bütçesi 50557 Euro, Alparslan Anaokulu- Minik Kalpler Projesi bütçesi 72,072 Euro, Hasköy Anaokulu- Bir Çocuk Bin Umut bütçesi 78,223 Euro, Sungu Anaokulu- Yumurcaklar Okulu Projesi bütçesi 75,853 Euro, Yeşilce Anaokulu- Eğitimde Kalite Okul Aile El Ele, Yeşilce Anaokulu- Sağlıklı Bedenlerle Sağlıklı Gelecek bütçesi 77128 Euro, Sungu Hürriyet İO.- Şimdi Okullu Olduk
Bütçesi 66,595 Euro, EKO İnşaat İO.- Okula Kazandırma ve Uyum bütçesi 55,130 Euro, Yoncalıöz İO.- Kardelenler Projesi bütçesi 61337 Euro, Korkut Çok Programlı Lisesi- Yarın Demeden Şimdi bütçesi 47,804 Euro, Gazi İO.- Anneler ve Minik Canlar Okulda Projesi bütçesi 78,251.775 Euro, Sungu M.Akif Ersoy İO.- Küçük Profesörler Okulda Projesi bütçesi 75128 Euro, Varto Anaokulu- Minik Kalpten Kaleme Projesi bütçesi 55,645 Euro,
75.Yıl Anaokulu- Minikler Sarayına Giriş bütçesi 135, 000 Euro. Yetkililerce yapılan açıklamada: “Okul öncesi eğitiminin geliştirilmesi için AB uygulamaları ile uyumlu ve kapsamlı stratejilerin ortaya konmasını ve uygulanmasını desteklemek ve okul öncesi eğitimi hizmetini yaygınlaştırmanın olanaklarını artırmak için kurumsal bir çerçeve oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu amaca bir dizi faaliyetle ulaşılması hedeflenmektedir:
Özellikle dezavantajlı bölgelerde okul öncesi eğitim ve toplum temelli gündüz bakımı modellerinin yaygınlaştırılması. Okul öncesi eğitiminin güçlendirilmesi hedefine katkı sunabilecek taraflar arasındaki işbirliğinin ve diyalogun geliştirilmesi ve güçlendirilmesi.
Mevcut okul öncesi eğitim sisteminin güçlendirilmesinin yanı sıra, farklı modeller geliştirilerek başta dezavantajlı çocuklar olmak üzere okul öncesi eğitimden faydalanan çocuk sayısının arttırılması. Okul öncesi eğitim hizmeti veren veya vermek isteyen kurumların personel kapasitelerinin geliştirilerek, mevcut okul öncesi eğitim hizmetlerinin kalitesinin arttırılması. Toplum genelinde okul öncesi eğitimin önemine ilişkin farkındalık oluşturulması.
Bu teklif çağrısının hedef kitlesi; özellikle kırsal kesimde ve kentsel gecekondu bölgelerinde yaşayan 36-72 ay arası çocuklar ve aileleri ve, okul öncesi eğitim hizmetlerine yönelik iş arayan işsiz kadınlar ve okul öncesi eğitim ve toplum temelli gündüz bakım hizmeti sunan okul müdürleri, öğretmenler, eğitimciler ve diğer personeldir. Aşağıdaki projelere öncelik verilecektir: Düşük eğitim seviyesine, düşük gelire ve düşük okul kayıt oranına sahip ve sosyal olarak dışlanmış kişilerin bulunduğu bölgelerden gelen projeler, Kamu kurumları, belediyeler, STKlar ve özel sektör kuruluşlarıyla yerel seviyede ortaklık sağlayan projeler, Proje faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için kurulan ortaklıklar tarafından sağlanan mali desteğin devamına sahip projeler, Özellikle dezavantajlı ailelerin durumlarına özel vurgu yaparak, bölgelere yönelik özet sosyolojik araştırmalar içeren projeler, Başvurusunda resmi istatistikler ve/veya raporlarla gerekçelendirilen yerel ve bölgesel ihtiyaçları karşılayan projeler” denildi.
Muş Ovası Gazetesi