İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Muş İli Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” başladı.
Çalıştayın açılışında konuşan Vali Çınar, Türkiye’deki en genç nüfusa sahip iller arasında yer alan Muş’ta, öğrenci sayısının 180 bin civarında olduğunu ancak kentte okula devam eden öğrenci sayısının 140 bin dolayında olduğunu bildirdi.
Okullarda öğrenim görmesi gereken 40 bin öğrencinin eğitimden yoksun kalmasının çalıştayın yapılmasının sebeplerinden biri olduğunu ifade eden Çınar,
“Okul çağında olup bu kadar kişinin eğitime devam etmiyor olmasının nedenlerinden biri eğitim ve öğretimdeki bilinç eksikliğidir. Eğitim ve öğretim ekmek, hava ve su gibi bir ihtiyaçtır. Bunu henüz insanlarımıza kabullendirmiş değiliz” dedi.
Batı illerine gittikçe okullaşma oranının arttığına dikkati çeken Çınar, okullaşma oranının düşük olmasının sebepleri arasında derslik sayısının yetersizliği ve öğretmen ihtiyacının karşılanmamış olmasının önemli faktör olduğunu söyledi.
“Mevcut öğrenci sayısına göre 6 bin öğretmenin görev yapması gereken Muş’ta 4 bin 900 öğretmen bulunuyor. Bu da eğitimdeki kaliteyi düşürmektedir” diyen Çınar, öğretmen alımlarının daha titiz yapılması gerektiğini belirtti.
Çınar, şunları kaydetti:
“Çünkü biz geleceğimizi öğretmenlerimize emanet ediyoruz. Valilik, belediye, üniversite ve kaymakamlıklar olarak diğer kurum ve kuruluşlarla eğitim öğretime her türlü desteği vermek zorundayız. Çünkü eğitim öğretim bir milletin geleceğidir. Öğrencilerimiz eğitim öğretimin kendileri için bir imkan olduğu konusunda yeterli bilince sahip değiller. Bu konuda anne ve babalar ile öğretmenlere büyük görevler düşmektedir.”
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ise kentin diğer alanlarda olduğu gibi eğitimde de sorunlu bir özgeçmişi olduğunu ifade ederek, yılların birikimiyle oluşan sorunların çözümünü bir anda çözülmesinin beklemenin imkansız olduğunu vurguladı.
“Hiçbir sorun yoktan var olmadığı gibi bir anda da yok olmaz” diyen İnanç, eğitimciler olarak kendilerine emanet edilen öğrencilere eşit şartlarda yarışabilme imkanı sunma zorunluluklarının olduğunu söyledi.
Muş’un ortaöğretimdeki okullaşma oranının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu dile getiren İnanç, “Oratöğretimdeki okullaşma oranımız yüzde 30’lardadır. İlköğretim de ise yüzde 98’lerde. Bu açığın oluşmasını tetikleyen unsurları tespit ederek gidermemiz gerekiyor” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından akademisyenlerin sunumlarıyla devam eden çalıştayın yarın sona ereceği bildirildi.
Muş`un Sesi Gazetesi