Bayraktar ayrıca yaylalara taşınan ailelerin çocuklarını okullara göndermeleri için bir kez daha çağrıda bulundu.
İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar 2009 yılının Eğitim yılı olacağını söyledi. Bayraktar 2009 yılı içersinde birçok projelerin başlatıldığını belirterek, mevsim itibariyle yaylara gitmek zorunda kalan ailelerin çocuklarını okullara göndermeleri için bir kez daha çağrıda bulundu.
Muş İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar 2009 yılı ile ilgili yaptığı değerlendirmesinde, “Yaylacılarla ilgili bizim bir görüşmemiz oldu. Fakat yaylacıların en büyük sıkıntısı, bir yerde sabit durmuyorlar. Biz kendilerine önerilerde de bulunduk. O önerilerimiz halen geçerlidir. Okul çağındaki çocukları YİBO’lara almaya her zaman hazırız. Fakat yerleşim yerlerinde sabit durmuyorlar. Yerleşim yerleri sürekli değiştiğinden dolayı çocukları göndermeye olumlu bakmıyorlar. Fakat biz hala çağrıda bulunuyoruz. YİBO’lara olmazsa yakın köydeki okullara kayıtlarını yaptırabiliriz. 2009 yılı ile ilgili de bugün bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu toplantının bir konusu da YİBO’ların planlanması, YİBO’lara alınacak öğrencilerin geleceği yerlerin belirlenmesine yönelik olacak. Merkezde de liselere ve özellikle meslek liselerine kayıtların oranlarına bakılacak. Ve birde genel liselerin kontenjanları konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Biliyorsunuz artık haziran aylarında kayıtlarımız başlıyor. Yine kayıtlarımızın başladığı zamanda hangi öğrencilerimizin hangi okullara kaydı yapılacak, onunla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Her okulun öğrenci profili belirlenecek, hangi alanlarda öğrenci alınacaksa o alanlar belirlenip ilgili okullara bildirilecek. Okul yapımı konusunda ise çok sayıda okul yapımı planlıyoruz. Geçen gün vali bey açıklamıştı bunları. 2009 yılı ciddi yatırımların olacağı bir yıl olacak. Biz valilik noktasındaki kaynaklardan da yararlanacağız. Kaynak noktasında Vali beyin de ciddi bir yardımı olacak. Bakanlığımız tarafından da yeterince kaynaktan faydalanıyoruz” dedi.
“Yapılmış, yapımı süren ve yapılması planlanan projeler”
Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar yapılmış, yapımı süren ve yapılması planlanan projeleri sıraladı. Bayraktar, “Şu ana kadar FEN Lisesinin ihalesi bitti. Yeşilce mahallemizde 18 derslikli okulumuzun temeli atıldı. Yine merkezde 2 adet 24 derslik yani dere mahallesindeki 24 dersliğin dışında iki adet daha 24 derslikli okul yapılacak. Bunlar ilköğretim noktasında olacak. Varto da bir endüstri meslek lisesi yapılıyor. Büyük atölyesi ve 20 dersliği olan büyük bir okul. Şu anda Bulanık ilçesine Anadolu Lisesi yapılıyor ve Kız meslek lisesi de yapılacak. Valilik tarafından yurt yapılacak. Yani ilimizde eğitim adına büyük işler yapılacak. Bunun büyük kısmı bu yıl bitecek. Bu işler bittiği zaman ilimin eğitim sorunu ve alt yapı sorunu ortadan kalkacaktır. Önceki yıllarla kıyaslandığında bu yıl fazla bir yatırım olacak. En önemlisi de temel alt yapı ihtiyaçları kalkmış olacak. Şu an ilimizde derslik başına düşen öğrenci sayımızı baz aldığımız da batıdaki illerin yüzde 80’inden fazla durumdadır. Derslik başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla şu anda 30’lu rakamların altına inmeye başladık. Bu yılki yapılanmalarla birlik çok ciddi bir iyileşme sağlanacak. Personel ihtiyacı giderildiğinde eğitimde kalite ön plana çıkacaktır. Merkez YİBO’da önceden 70 ila 80 tane kız öğrencimizi vardı. Şimdi 450 tane kız öğrencimiz var. Biz bu yıl Varto çaylar YİBO’nun kapasitesini artıracağız. Buraya ek olarak 12 derslik yapıyoruz. Yine Varto merkezde 150 tane öğrencinin barınabileceği ekstradan bir yurt yapıyoruz ve Bitmek üzere. Kız öğrenciler noktasında ciddi bir alt yapı oluştu. Şimdiki sıkıntımız ise bu çocuklar YİBO’lardaki süreçten sonra orta öğretim yurtlarında sıkıntımız var, onu da bu yıl valiliğin katkılarıyla önemli bir kısmını yapmış olacağız. Biz eğitimin sadece erkeklerle değil nüfusun bütünüyle olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl Kız erkek ve birde yaş sınırlaması da getirilecek. Özellikle eğitime ara vermiş, Eğitimden uzak kalmış çocuklarımızın da özel sınıflarda tekrar eğitime kazandırılmaları konusun da çalışmamızı yaptık. Şu anda da o şekilde 300 tane okuyan çocuğumuz var. Yine YİBO’ların kapasitelerini zorlayacağız. 4 ve 5. sınıflara kadar gerekirse alacağız. Çünkü ileride nüfus alındığından dolayı birçok nokta da 8 yıllıklar açılmış. Daha önceki yıllarda bunların gerekirse bir kısmını YİBO’ya taşıyarak daha kaliteli eğitim almalarını sağlayacağız. Daha önce 6–7 ve 8’leri alıyorduk. Son iki üç yıldır 4 ve 5’lere indik. 4 ile 5’leride köylerden alcağız. En azından 1–2 ve 3. sınıflar köyde okusun. Annesinin, babasının yanında kalsın. Ama 4–5–6–7 ve 8’leride daha iyi bir eğitim alsınlar diye YİBO’lara alma çalışmamız devam ediyor” dedi. Günaydın Muş Gazetesi