Muş’ta ilkbahar mevsimi ile birlikte yaylara çıkan hayvan sahipleri, ilkel şartlarda yaptıkları peynirleri, eşek ve at sırtında şehre getirip satışa sunuyorlar. Muş’ta başlıca geçim kaynakları arasında yer alan hayvancılık sektörü en yoğun dönemini yaşıyor. Hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar, yaz mevsiminin ilk aylarında elde ettikleri sütü mandıracılara satarken, yaz mevsiminin ortalarından itibaren elde ettikleri sütü peynire dönüştürüp satışa sunmaya başladılar. Yaylalarda hayvancılık yaparak, elde ettikleri sütü ilkel şartlarda peynir yaparak satışa sunan vatandaşlar, Muş’ta yerli peynirin daha çok rağbet gördüğünü söylediler. Elde edilen sütü ilkel yöntemlerle peynir yaparak satışa hazır hale getirdiklerini belirten vatandaşlar, yaylalarda otlayan hayvanlardan alınan sütle yapılan peynirlerin oldukça yağlı ve sağlıklı olduğunu söylediler.
Yaylalarda otlatılan hayvanlardan elde edilen sütü ince tülbentlerle süzen vatandaşlar bir süre beklettikleri süte daha sonra maya atıp yaklaşık üç saat bekletiyorlar. Mayalandıktan sonra katılaşmaya başlayan sütü özel olarak yapılan torbalara doldurup yaklaşık 15 saat bekleten vatandaşlar, elde edilen peyniri bir süre dinlendirdikten sonra kilogramını 5 YTL’den satışa sunuyorlar.
At ve eşek sırtında peynirlerini satışa sunuyorlar
Muş’un Üçevler bölgesindeki yaylalarda konaklayan sürü sahipleri, elde ettikleri peyniri at ve eşeklere yükleyerek şehre getirip peynir satıcılarına pazarlıyorlar. Ulaşımlarını daha rahat ve kısa sürede sağladıkları için at ve eşeği kullanarak peynirlerini şehre taşıyan sürü sahipleri, sabahın erken saatlerinde peynirlerini şehre getirip satıyorlar. Peynir üretiminin başlaması ile birlikte yaz mevsiminin sonuna kadar her gün şehre peynir getirdiklerini söyleyen Sıddık Uysal, “At ve eşeklerle ulaşımlarımızı daha rahat bir şekilde sağlıyoruz. Yaylada yaptığımız peynirleri her gün sabah erken saatlerde şehre getirip toptan peynir satıcılığı yapan esnaflara satıyoruz” dedi.
Yaylacılardan toptan olarak peynir alan ve perakende olarak satan Mehmet Şenyürek isimli vatandaş, “Ben burada 15 yıldan beri Muş peyniri satıyorum. Özellikle köy ve yaylalarda elde edilen peynirler çok yağlı ve sağlıklıdır. Daha önce sağılan sütleri makineden geçirip sütteki yağı aldıktan sonra peynir yapılıyordu ve peynir yağsız olarak satılıyordu. Şu anda makine yok ve kadınlar tamamen ilkel yöntemlerle peynir yaparak biz esnaflara getirip satıyorlar. Şehirdeki vatandaşlar da bize kışlık peynir için sipariş veriyor ve biz de toptan aldığımız peyniri bidonlara doldurup perakende olarak satıyoruz” dedi.
Topkan Haber Ajansı