Adanalı bazı çiftçilerin birim alandan iki katı ürün alma düşüncesiyle kabaktan aşılı karpuzları piyasa sürdüğünü söyleyen Muşlu komisyoncular, kabak tadı veren kapuzlardan dolayı satışların ciddi oranda düştüğünü söylediler.
Adana karpuzu bu yıl kabak tadı veriyor. Bazı çiftçilerin iki kat ürün alma düşüncesinden dolayı kabaktan aşılı karpuzları piyasa sürdüğünü söyleyen Muş Belediyesi Toptan, Perakende Sebze ve Meyve Hali’nde komisyonculuk yapan Metin Ergün, bu yıl tüketicilerden yüzlerce şikayet aldıklarını söyledi. Karpuzun kabak tadı vermesinde kendilerinin hiçbir suçu olmadığını söyleyen Metin Ergün, karpuz satışlarında da bu yıl ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi.
Bazı çiftçilerin, birim alandan iki katı ürün alma düşüncesiyle kabaktan aşılı karpuzları piyasaya sürdüğünü, bunun yanı sıra erken hasat edilince karpuzun tadının büsbütün kaçtığını belirten Ergün; “Adana’da bazı çiftçiler, birim alandan iki katı ürün almak amacıyla kabak aşılı karpuzları piyasaya sürdü. Daha fazla para kazanmak için yapılan bu hareket Adanalı çiftçilere büyük darbe vurdu. Çünkü kabak aşılı karpuzlar kabak tadı veriyor. Bu yüzden satışlarda ciddi bir düşüş yaşanıyor. Şu anda Türkiye’nin hiçbir tarafında Adana karpuzu alınmıyor” dedi.
Hakan Başak isimli komisyoncu ise; “Karpuzda bu yıl ciddi bir kriz yaşanıyor. Karpuz bolluğu var ama kabak tadı verdiği için tüketilmiyor. Kabak aşısı yapılan karpuzun rengi iştah kabartıyor ama kabak tadı veriyor. O yörede yetişen bir karpuzun ortalama ağırlığı 8 kilogram iken kabak aşısı yapılan karpuz 20 kilogramı buluyor, çiftçi daha fazla para kazanmak için bu yolu seçti ama en büyük darbeyi de kendilerine vurmuş oldular. Kabak aşısı bu yıl ilk defa denendi ve bir daha tekrarlanacağını sanmıyorum. Çünkü Adanalı çiftçiler de kabak aşısı uyguladıkları için pişman olmuşlar” şeklinde konuştu.
Topkan Haber Ajansı