Bulanık ilçesinde 14 yıl önce temeli atılan ve 700 milyon dolara mal olan Alparslan-1 Barajı’nın etkilediği 8 köyden 5 köyün istimlak bedeli ödendi. Barajın inşaatına 500 milyon doların harcandığını aktaran yetkililer, 200 milyon doların da kamulaştırma bedeline gideceğini söyledi.
Yılda 500 milyon kilovat saat üretimin gerçekleşeceği barajın ülke ekonomisine yıllık 30 milyon dolar katkısı olacak. Baraj suyundan etkilenecek 8 köyden 6’sı tamamen suyun altında kalacak.
Alparslan-1 barajında incelemelerde bulunan Muş Valisi Erdoğan Bektaş, 1994 yılından beri yapımı devam eden baraja Kasım ayında su toplamaya başlanacağını söyledi.
Bektaş, “1994 yılından beri devam ediyor. Yani 14 yıllık bir macerası var. İnşallah bu sene sonu itibariyle su toplayacak. En kötü ihtimalle 2009 yılında gerçekleşecek.” dedi.
Bölge ekonomisine büyük katkı sunacak barajın Muş gibi fukara bir memleket için büyük bir nimet olduğunu ifade eden Vali Bektaş, bu nimeti insanların iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti.
Vali Bektaş, Alparslan-2 barajının daha kısa sürede hizmete gireceğini ifade ederek, ihalesinin yap- işlet- kazan usulüyle yapıldığını hatırlattı.
Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Mahmut Dündar ise kasım ayı sonuna kadar istimlak bedelinin tamamının ödeneceğini ve suyun toplanması için hiçbir engel kalmayacağını aktardı.
Barajın örnek projelerden biri olduğunu, bölge ve ülke için büyük önem arz ettiğini dile getiren Dündar, bu barajın yılda 500 milyon kilovat saat elektrik üretiminin gerçekleşeceğini açıklayarak bunun yaklaşık 30 milyon dolara tekabül ettiğini ifade etti.