Muş’un Kızılağaç Beldesinde tütün teslimatı için yapılan tekel binası boş olduğunu belirten çiftçiler iş adamlarına çağrıda bulunarak boş olan tekel binasının değerlendirilmesini istediler. Kızılağaç Beldesinde tütün teslimatı için yapılan tekel binası boş olduğunu belirten çiftçiler iş adamlarına çağrıda bulunarak boş olan tekel binasının değerlendirilmesini istediler.
Tütün, Bölge halkının geçim kaynağı iken tütüne konan kota üretimi adeta durdurdu ve tekel binasını atıl duruma getirdi. Belde halkı tütüne alternatif bir ürün ve buna bağlı istihdam sağlayacak fabrika ve fabrikalar istiyor. Belde de öğrencisinden çiftçisine, muhtarından imamına kadar herkes bu beklenti içinde. Beldede bulunan Kızılağaç Cumhuriyet YİBO öğrencisi Sabri Tanış başbakana yazdığı mektupta Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan beldeye salça fabrikası istedi. Yazdığı mektupta tütüne konan kotadan bahseden Sabri Tanış gelirlerinin ortadan kalktığını, en azından domates yetişen beldede bir salça fabrikası kurulması isteğinde bulundu.
“ÖĞRENCİLERDEN İŞADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI”
Bimer (Başbakanlık İletişim Merkezi) vasıtasıyla yaptığı başvurusuna Sabri Tanış valilikten devletin yatırım yapan bir işletme olmadığını bu işi işadamlarının yapması gerektiği şeklinde cevap aldı. Başbakanlığa yazmış olduğu mektuptan olumsuz yanıt olan öğrenciler aynı istekleri iş adamlarına mektup yazarak iletmeye çalıştılar. Öte yandan yine belde imamı Davut Asya ise, Belde de açılacak bir salça fabrikasının sadece Kızılağaç beldesinin değil beldeye bağlı 9 köyün bu fabrikadan istifade edeceğini ifade etti. Her köyden 3–5 kişinin çalışması halinde köyün tamamına katkısı olacağını ve köylülerin buna umutlarını bağladıklarını dile getirdi.
“SADECE SERMAYE AÇIĞIMIZ VAR”
Belde sakinleri sadece salça fabrikası değil beldede birçok imkânın, iş gücünün olduğunu ancak bunları değerlendirecek sermayenin olmamasından yakındı. Sermaye olduğu zaman işçilerin çok gayretle çalıştıklarını belirten belde sakinleri beldede açılan tuğla fabrikasını örnek gösterdi. Vatandaşlar, “ 24 saat vardiyalı çalışan tuğla fabrikası böyle sonuç beklenerek açılmamış. Ancak açıldıktan birkaç ay sonra taleplere cevap veremeyince 24 saat vardiya ile çalışmaya başlamış. Yapılacak önemli bir yatırım bir çok değişik versiyon ortaya koyabileceği gibi imkan, iş gücü ve talep açısından da yatırımcıyı memnun edecek bir yapıya sahip olacak” şeklinde konuştular.
Muş Ovası Gazetesi