Gübre fiyatlarındaki artış çiftçileri adeta şakkına çevirdi. Muş’ta çiftçilik yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan vatandaşlar gübre fiyatlarının yüzde yüz arttığını ve bu şartlarda çiftçilik yapmanın çok zor olduğunu söylediler.
Muş’ta çitçilik yapan vatandaşların gübre fiyatlarındaki artış sebebiyle ekinlerini gübreleyemedikleri bildirildi. Geçen yıla oranla gübre fiyatlarında çeşitlerine göre yüzde 35 ile yüzde 120 oranında zam yapıldığı belirlendi. Muş’ta gübre satıcılığı yapan Tekin Güngör isimli vatandaş, gübredeki büyük zammın satışları çok etkilediğini belirterek, birçok çiftçinin gübre alamadığını söyledi.
Muş’ta başlıca geçim kaynakları arasında yer alan tarım sektöründe gübre şoku yaşandığını söyleyen Tekin Güngör isimli satıcı, “Bu yıl gübrede büyük bir zam görüldü. Geçen yıl üre gübre 35 YTL’den satılırken bu yıl 55 YTL’den satılmakta. Taban gübresi geçen yıl 38 YTL’den alıcı bulurken bu yıl 85 YTL’den satışa sunulunca hiç kimse almaya bile yanaşmıyor. Nitrat gübrenin fiyatı ise 25 YTL’den 35 YTL’ye çıkmıştır. Bu zamlara bakıldığı zaman çiftçilerin halinin ne durumda olduğu açıkça görülmektedir. Her ürüne gübre verilmesi şarttır. Ama çiftçinin gübre alacak parası yok. Gübre zammı verimi büyük ölçüde düşürecek ve çiftçiler göz göre göre zarar edeceklerdir” dedi.
Gübrenin zamların ardından tarımı ekonomik olarak nasıl etkilediği yönünde açıklamalarda da bulunan Tekin Güngör, “Bir dönüm pancar tarlasına iki torba taban gübresi ve bir torba boy gübresi atılmalıdır. Üç torba gübrenin maliyeti ortalama 220 YTL’yi buluyor. Çiftçimiz bu bir dönüm araziden ortalama dört ton pancar alıyor ve bu pancarın ortalama değeri ise 350-400 YTL paraya satılabiliyor. Bu şartlarda çiftçi nasıl ekim yapsın ve nasıl para kazanabilsin. Bu zamlar çiftçinin belini bükmüş ve bizlerinde satışlarını yarı yarıya düşürmüştür” dedi.
40 dönüm alanda pancar ekimi yaptığını ve gübre almakta zorlandığını söyleyen Abdulselam Tutkal isimli çiftçi ise, tarımın bitme noktasında olduğunu vurguladı. Gübre fiyatlarındaki zammın çiftçilerinin belini büktüğünü kaydeden Tutkal, “Ne yapacağımızı şaşırdık. Cebimizde harçlık bulunmazken oldukça zamlanan gübreyi nasıl alacağımızı bilmiyoruz. Tarlamıza gübre atmak zorundayız ama alacağımız ürünün yarısı kadar gübreye para ödemek zorunda kalacağız. Biz bu şartlarda nasıl tarım yapacağımızı düşünmeye başladık” diye konuştu. Topkan Haber Ajansı