Muş Alparslan Üniversitesi ve Muş Belediyesi Gençlik Meclisi iş birliğinde şehir merkezinde bulunan bir AVM içine 2 aşamalı parkur kuruldu. Bedensel ve engellilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla kurulan parkura vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
İlk önce tekerlekli sandalyeye binen vatandaşlar, çeşitli engellerden geçti. Ardından göz bandajı takıp görme engellilerin yaşadığı zorlukları bir nebzede olsun yaşadılar.
İki aşamalı parkurdan geçen vatandaşlar, engellilerin yaşadığı zorluklarla ilgili parkur sonunda konulan deftere duygu ve düşüncelerini yazdılar.
Etkinliğe eşlik eden Muş Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, belediyeciliğin yanı sıra bu tür sosyal faaliyetleri de önemsediklerini söyledi. Etkinlikte yer alan Muş Alparslan Üniversitesi BESYO Müdürü ve tüm gençlere teşekkür eden Bozkurt, Bugün burada gerçekten çok anlamlı bir etkinlik yapılıyor. Çünkü hepimizin adayı olduğu engellilerimizin yaşamlarına dikkat çekilmiş. Burada hem tekerlekli sandalyeye vatandaşlarımız bindiriliyor hem de gözleri kapatılıp yürütülüyor. Yani engelli kardeşlerimizin yaşadıkları zorlukları bize anlatıyorlar. Bu nedenle biz Belediye olarak yaptığımız projelerimizin hemen yüzde 99unu engelli kardeşlerimizi düşünerek yapıyoruz. Bu bizim için önemli. Çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Bu gün burada etkinliği düzenleyen herkese müteşekkiriz. Hepimiz birer engelli adayıyız ve hep birlikte engelleri aşmalıyız dedi.
Dünya Engelliler Günü dolayısıyla BESYO ve Muş Belediyesi Gençlik Meclisi işbirliği ile düzenlenen ikinci etkinlikte ise adres, şehir merkezindeki bir alışveriş merkezi oldu. BESYO Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu ve Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Atike Yılmazın üniversitemizi temsil ettiği bu etkinlikte, bedensel ve görme engelli bireylerin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlarını kavramak adına bir Empati Parkuru uygulaması gerçekleştirildi. Tanıtımı TRT Haberde de yer alan etkinliğe, alışveriş merkezindeki vatandaşların ilgisi büyük oldu.
İLK DEFA TOPLUMUN İÇERİSİNDE KENDİLERİNE ENGELLİ GİBİ HİS EDİP ENGELLİ BİREYLERİN NELERLE YAŞADIĞINI HİS EDİYORLAR
Engellilerin günlük olarak yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Muş Alparslan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu, Engelli bireylerin günlük yaşamda ne tür sıkıntılarla karşılaştıklarını ne tür zorluklar yaşadıklarını Muş halkıyla paylaşabilmek, onlarında bir günlüğüne de olsa ya da kaç dakikalığına da olsa farklı dünyaya taşıma amacıyla Muş Gençlik Meclisi ile birlikte Muş Alparslan Üniversitesi olarak bir bilinçlendirme, farkındalık çalışması yapmaktayız. İki tane parkur kurduk. Bunlardan bir tanesi bedensel engellilerle ilgili parkurumuz. Bu parkurda bedensel engelli bir birey gibi bireyler tekerlekli sandalyeye oturma suretiyle parkurumuzu tamamlıyor. Bir diğeri de arkamda bulunan görme engelli parkuru. Normal gözleri gören bir bireyimizin bu parkuru tamamlamasını istiyoruz. Bu vesileyle insanlar belki hiç yaşamadıkları gibi ilk defa toplumun içerisinde kendilerine engelli gibi his edip engelli bireylerin nelerle yaşadığını his ediyorlar dedi.
BU ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZLA EMPATİ KURMALARI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Atike Yılmaz, külliyede öğrencilere yönelik düzenledikleri Empati Parkurunu, Muş Belediyesi Gençlik Meclisi ile güçlerini birleştirerek, şehir merkezinde halka yönelik olarak tekrar ederek engellilerin yaşadığı sorunlara ilişkin daha fazla sayıda kişide farkındalık oluşturmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Bu çalışma ile farkındalık oluşturmak istediklerini ifade eden BESYO Dr. Öğretim Üyesi Atike Yılmaz da şunları söyledi: Ben burada özellikle bedensel ve görme engelli vatandaşlarımızın bu bireylerin nasıl his ettiği ile ilgili kurulmuş olan 2 tane empati parkuru var. Aslında günlük yaşamlarında erişebilirlilik anlamında ne kadar eksiklik olduğunu vatandaşların gelip burada his etmesini istedik biz. Bedensel engelli parkurunda çeşitli dönüşler, virajlar, dar alandan geçişler var. Görme engelliler parkurumuzda da aslında görme engelli bir bireyin bağımsız nasıl hareket etmekte zorlandığını birazcık farkındalığını arttırmak istedik. Bu anlamda da erişebilirlilik anlamında hem şehir hem binalar anlamında da eksiklikleri insanların anlaması ve bu yönde de bu engelli vatandaşlarımızla empati kurmaları bizim için önemli.
BURADAKİ TEMEL AMACIMIZ ENGELLİLERİN GÜNÜMÜZDE YAŞADIĞI SIKINTILARI BİR NEBZEDE OLSA DİLE
Muş Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Deniz Koçmen, Empati parkuru burada bireylere hem bedensel engellilere tekerlekli sandalye ile hem de görme engelliler için bandajımızla birer farkındalık oluşturmak istedik. Buradaki temel amacımız engellilerin günümüzde yaşadığı sıkıntıları bir nebzede olsa dile getirmekti, bunun içindi. İnanıyoruz ki ekimizle beraber bir nebzede olsa halkımız yansıttığımızı inanıyoruz dedi.
TEKERLEKLİ SANDALYEYE VE GÖZ BANDINI TAKARAK NE KADAR ZOR OLDUĞUNU GÖRDÜM VE ANLADIM
Bedensel ve görme engelli parkuru testinden geçen Merve Can da burada bir parkur var ve parkura girerek her iki parkuru da denemiş oldum. Hani zorluklarını gördüm. Ne kadar zorluk yaşadıklarını, çevrede insanlar tarafından nasıl anlaşıldıklarını ve bizimde bu zorluğu fark edip bir sonra ki onları gördüğümüz zaman nasıl davranmamız gerektiğini… Burada tekerlekli sandalyeye ve göz bandını takarak ne kadar zor olduğunu gördüm ve anladım dedi.
Çeşitli zorluk seviyelerinde tasarlanan bedensel engelli parkurunda ilk kez tekerlekli sandalyeye oturan vatandaşların hareket etme konusunda ciddi anlamda zorlandıkları ve tekerlekli sandalyeyi yönlendiremedikleri gözlendi. Sonraki aşamada gözleri uyku bandı ile kapatılan katılımcılar belirli bir mesafeyi partnerlerin yardımı ile tamamlamaya çalıştılar. Parkurların bitiminde katılımcıların duygu ve düşüncelerini yazmaları için açılan deftere, çok sayıda yorum yazıldı.