Türkiye Tütün Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun Türk tütününü Dünya pazarındaki önemine değindi. Başkan Solgun, ülkemizde üretilen Oryantal tütün çeşidimiz 60 Bin Tonluk üretim, yüzde 32’lik bir oranla Dünya pazarında ilk sırada geldiğini söyledi.
Dünyada üretimi yapılan oryantal tütünün %32’sinin Türkiye’de üretildiğine dikkat çeken Genel Başkan Solgun, Dünyada oryantal tip tütün üretiminde uzun yılalardır söz sahibi olan Türkiye son yıllarda yaşanan kan kaybına rağmen dünya oryantal tütün pazarından halen lider ülke konumundadır. Oryantal tütün üretiminde ülkemizi rakip ülkelerle mukayese ettiğimizde yıllar itibari ile rekolte değişimi olmakla beraber 185 bin tonluk Dünya Oryantal Tütün Pazarının yaklaşık yüzde 32’si Türkiye’ye ülkemize aittir. Üretimler bakımından Türkiye 60 Bin ton, BDT 30 Bin Ton, Yunanistan 22 Bin Ton, Makedonya 21 Bin Ton, Çin 18 Bin 500 Ton, Bulgaristan 9 Bin Ton, Lübnan 5 Bin Ton, Arnavutluk 3 Bin, diğer 17 Bin ve toplamda 185 Bin Ton oryantal tütün üretimi gerçekleşmektedir. Türkiye bu ülkeler arasında ilk sırada açık farkla yerini korumaktadır. Ülkemizde tütün üretimi sözleşmesi üretim modeli ile gerçekleştirilmektedir diye konuştu.
TÜTÜN FONU TÜRK TÜTÜNÜNÜ KORUYACAK ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLENMELİDİR
2018 yılında sözleşmeli üretim yapan üretici sayısının 56 Bin kişiden oluştuğunu, 943 Bin dekar alan üzerinde, yurt geneli 82,5 milyon kilogram tütün üretildiğini belirten Solgun, Aynı zamanda sözleşmesiz olarak üretilen ve kayıtlara geçen 11 Milyon kilogram tütün ile birlikte yurt genelinde toplam tütün rekoltesi 93,5 milyon kilogram olarak gerçekleşmiştir. Tütün üretimi, Bakanlığımızın Milli Tarım projesi ile yeniden tanımlanan tarımsal havzalar içerisine bir an evvel alınmalı ve desteklemelerden faydalanmalıdır. Tütün fonu Türk tütününü koruyacak şekilde yeniden düzenlenmelidir dedi.
SOLGUN, DOĞU VE GÜNEY DOĞUDA TÜTÜN ÜRETİMLERİNE DEĞİNDİ
Açıklamalarında bölgedeki tütün üretim ve sözleşmelerine de değinen Türkiye Tütün Üreticileri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, Başta Muş olmak üzere Doğu ve Güneydoğuda sözleşmeli üreticilerimizin hasat ettiği ürünler nem oranından dolayı tam işlenmiş vaziyettedir ve gerekli işlemler yapılmaktadır. Bölgede alımlarımız kısa sürede başlayacaktır. Gelecek hafta itibari ile bölge genelinde sözleşmeli üretim alımları yapılacaktır. Muşlu tütün üreticilerimizde bu alanda sözleşme yapacaklardır. Üreticilerimiz hava şartlarının olumsuzluğu ile birlikte işleme sezonu olmasından dolayı zor şartlar altında çalışmaktadırlar. Muş tütünü dünyada tek başına içilen özelliği ile de ilk sıradadır. Bizler birlik olarak üreticilerimizin kalkınması için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bunu bir görev ve vazife olarak görüyoruz. Üreticilerimizin yüzünün gülmesi, rahat nefes alması bizim için en önemli etkendir. Bunu başarabildiysek ne mutlu bize. Daha huzurlu ve daha bol kazanç elde eden bir üretici varlığı ile çalışmalarımıza devam edeceğiz şeklinde konuştu.
Fırat Demir – Haber49 Gazetesi