İlimiz yüksek yaylalarında otlatılan keçi ve koyunlardan elde edilen sütle üretilen kışlık peynirlere rağbet arttı. Muş, kışlık peynirde bu sene rekora satışa ulaştı. Kış öncesi hazırlıklarına başlayan vatandaşlar, peyniri şimdi alarak tüketecekleri döneme kadar toprak altında muhafaza edecekler. 25 yıldan bu yana Peynir satışı yapan esnaflardan Bülent Koç, bu yıl diğer yıllara oranla daha fazla sipariş aldıklarını ifade ederek şunları söyledi: Kilosunu 17 liraya sattığımız peynirler için Eylül sonuna kadar sipariş alıyoruz. Özellikle keçi ve koyun sütünden yapılan Muş peynirinin çok lezzetli oluyor ve buda talep artışına neden oluyor, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde yaşayan Muşlu´ların da peynire yoğun ilgi gösteriyor. Yaylacıların getirdiği peyniri sipariş üzerine tuzlayıp bidonlara basarak, satışa hazır hale getiriyoruz. Özellikle köy ve yaylalarda elde edilen peynir çok yağlı ve sağlıklıdır. Bu açıdan çok fazla sipariş alıyoruz. Daha önce makineden geçirilen sütün yağı alındıktan sonra peynir yapılıyordu ve yağsız olarak satılıyordu. Şu anda makine yok ve kadınlar tamamen geleneksel yöntemlerle peynir yaparak biz esnaflara getiriyor. Yüksek Yaylalar Peynire Lezzet Katıyor Sürekli Muş peynirini tükettiğini ifade eden İshak Güngör, şunları aktardı: Muş peynirini severek tüketiyoruz. Ben her yıl Muş peynirini alıyorum. İlimiz coğrafik yapısı itibari ile yüksek yaylalara ve geniş meralara sahip bu nedenle Muş´ta üretilen kışlık peynirin tadı da başka oluyor. Tabi tadının güzel olmasının yanında güvenilir olmasına da önem veriyorum. Bu neden dolayı peynirimi sürekli aynı üreticiden almaya gayret gösteriyorum. İlimizin yüksek yaylalarına ve geniş meralarına çevre illerden de her yıl yüzlerce üretici geliyor bu da Muş peynirinin çeşitli ve lezzetli olmasını sağlıyor. Sağlıklı şartlarda üretilen peynir tercih ediyorum. İl dışında yaşayan akrabalarımız var onlar için satın alıyorum. Bursa, Malatya, İstanbul gibi yerlere burada kışlık peynir gönderiyoruz.
Muş Ovası Gazetesi