Skip to main content

Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumu Düzenlenecek

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Alparslan Üniversitesi, adını taşımaktan gurur duyduğu Sultan Alparslanı ve Malazgirt Zaferi’ni yüceltmek ve kamuoyuna tanıtmak için gerçekleştirdiği faaliyetler hız kesmeden sürüyor. Bu kapsamda üniversite, önemli bir organizasyona daha imza atarak Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Türk Tarih Kurumu iş birliği ve Muş Valiliğinin katkıları ile Malazgirt Meydan Muharebesi ve Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumu düzenliyor.

Dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Malazgirt Zaferinin farklı yönleriyle ele alınacağı sempozyumda bilim adamları, zafere giden sürece, muharebenin nasıl gerçekleştiğine ve zafer sonrası Anadolu’da yaşanan değişime ilişkin değerlendirmeler yapacak. Sultan Alparslan’ın tahta cülûs edişinin yıl dönümünde düzenlenen etkinlikte, Sultan Alparslan’ın hayatı, hükümdarlık özellikleri ve icraatlarının yanı sıra Malazgirt Zaferinin Rus, Fransız, Ermeni ve Arap tarih yazımında ve kaynaklarında anlatımı da ele alınacak konular arasında yer alıyor. Bu alandaki çalışmalarıyla öne çıkan çok sayıda bilim insanın katılacağı sempozyum, akademisyenlerin, öğrencilerin ve halkın katılımına açık olarak düzenlenecek.

Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Malazgirt Meydan Muharebesi ve Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumu hakkında açıklamalarda bulundu. Üniversitenin Malazgirti, gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte daha yoğun biçimde akademik ve sosyal faaliyetlerinin odağına almaya devam edeceğini ifade eden Prof. Dr. Polat, Muşa yolu düşen bütün misafirlerin mutlaka Malazgirte de uğramasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Prof. Polat şöyle konuştu: Üniversitelerin bir amacı da ürettiği bilimsel bilgi ve sosyal sinerjinin yaygın etkisini kamuoyuna en etkili şekilde ulaştırmaktır. Biz de üniversite olarak yaptığımız her tür faaliyetin hem ulusal çapta kamuoyunun dikkatini çekmesine hem de Muş il merkezine ve ilçelerine maddi ve manevi olarak katkı sağlamasına özen gösteriyoruz. Malazgirt milletimizin gözbebeğidir. Üniversite olarak Malazgirtin ulusal ve uluslararası etkinlikler için bölgemizin akla ilk gelen merkezlerinden biri olması için uzun vadeli çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda, gerekli kongre salonu ve misafirlerimizin konaklamasına yönelik altyapı çalışmaları tamamlandığında, Malazgirt Meydan Muharebesi ve Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumu benzeri etkinliklerimizi doğrudan doğruya olması gereken yerde yani Malazgirtte yapacağımıza inanıyorum. Bu noktada bütün Muşluların ama özellikle Malazgirtlilerin konukseverliği etkinliklerimize katılımları ve destekleri bizi şevklendirecektir.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Muş’a geliyor. İlk olarak Valiliği ziyaret edecek olan Bakan Eroğlu, daha sonra külliyemizdeki Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenecek Malazgirt Meydan Muharebesi ve Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumuna katılacak.

Sempozyumun ardından esnaf ziyaretinde bulunarak vatandaşların sorunlarını dinleyecek olan Bakan Eroğlu, DSİ tesisleri toplu temel atma törenine iştirak edecek. Törenden sonra Öğretmenevine geçecek Bakan Eroğlu, orman köylülerine kullandırılan Gelir Getirici Tür ve ORKÖY kredi sertifikaları dağıtım törenine katılacak. Sertifika dağıtım töreninden sonra helikopterle Malazgirte geçecek olan Bakan Eroğlu, burada da Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı temel atma törenine katılacak.

Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı, Malazgirt ilçe merkezine 5 km, Bitlis il merkezine 70 km, Muş il merkezine ise 130 km mesafede bulunuyor. 26 Ağustos 1071 tarihinde Bizans İmparatoru Romen Diyojen komutasındaki Bizans Ordusu ile Sultan Alparslan komutasındaki Selçuklu Ordusu arasında cereyan eden ve zaferimiz ile neticelenen Malazgirt Meydan Muharebesinin yapıldığı saha, 17 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 43. Millî Parkımız olarak ilan edildi.

Anadolunun kapılarının milletimize açılmasına sahne olan bir sahada kurulan Millî Park ile tarih bilincimizin artırılması ve milli birliğimizin pekiştirilmesi hedefleniyor. Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı sahasında şu birimler yer alıyor: Giriş kapısı, fetih yolu, mescit, merasim alanı, meydan, toplanma ve ikram alanı, namazgah, helikopter pisti, etnospor alanı, otopark, Türk tarihi temalı sosyal yaşam alanı, Malazgirt Meydan Muharebesi canlandırma alanı (Turan Taktiği ve Cenk Meydanı), anıt, ziyaretçi tanıtım merkezi, müze, rekreasyon alanı ve idari bina.

 

FıratDemir

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri