Rehberlik Koordinatörü Gülşen CAN, ÖSYM tarafından YKS nin 1. Oturumu olan TYT ilişkin örnek soru kitapçığı yayınlanmıştır. Kitapçık içerisinde TYT kitapçığı Türkçe ve Temel Matematikten 40 ar soru, Sosyal Bilimlerden 25 ve Fen Bilimlerinden 20 soru olmak üzere toplam 125 sorudan oluşmaktadır. Cevap anahtarı da kitapçık içerisinde verilerek adayların soruların çözümleriyle ilgili kontrolü de yapması sağlanmaya çalışılmıştır. Kitapçık içerisinde dikkat edilen en önemli unsur kısa cevaplı soruların yer almamasıdır. Sorular genel itibariyle kolay ve YGS ye benzer noktaların fazla olduğu, adayların kolaylıkla çözebileceği bir bütünlüğe sahiptir. Bu örnek soru kitapçığı ile adayların kafasında yer alan soru işaretleri ortadan kalkmış, kısmen kaygılar giderilmiştir dedi.
Öğrencilerin merak ettiği konulara açıklık getiren Can, Örnek soru kitapçığı konu kapsamı bakımından lise müfredatına dayalı, yorum ağırlıklı, mantık yönü ağırlaştırılmış; okuduğunu anlama açısından adayların yapabileceği bir yapıya sahiptir. Bu nedenle adayların derslerde işlenen konulara hakim olmaları yorum yapabilme açısından çok önemlidir ifadelerini kullandı.
Can, ÖSYMnin yayınlamış olduğu kitapçık ile ilgili okulun zümre başkanlarının değerlendirmelerini paylaşarak öğrencilerin bilgilenmesini sağladı.
Özel Muş Uğur Temel Lisesi zümre başkanlarını değerlendirmeleri şu şekilde:
TÜRKÇE ZÜMRE BAŞKANI MEHMET YILMAZ:
2018 de yapılacak olan YKS için yayımlanan TYT sorularının Türkçe testinde göze çarpan en bariz değişikliği dil bilgisi sorulanın sayısında artış olmasıdır. Bunun yanı sıra dil bilgisi kısmında yapılan diğer bir değişiklik de bugüne kadar sorulmamış olan bir noktalama işaretine yer verilmesidir. Bu da düzeltme işareti dir. Konu dağılımı olarak dil bilgisi kısmında sözcük türleri ağırlıklı sorulmuş ve anlatım bozukluğu konusuna hiç yer verilmemiştir. Paragraf ve cümlede anlam sorularında pek bir değişikliğe gidilmemiş olmakla beraber paragraflarda felsefi ve tarih içerikli sorular yer alması dikkat çekmektedir.
MATEMATİK ZÜMRE BAŞKANI TURGUT TAŞ:
Matematik soruları genellikle ALES sınavındaki soru tarzlarına benzetilerek sorulmuştur. Formüle dayalı sorular yerine genellikle öğrencinin mantık kullanarak çözebileceği sorular tercih edilmiştir. Formül sorunun başında verilerek tamamen ezberlemeden sadece kendi mantığını kullanması amaçlanmış öğrencilerin. Problem konusunda ki sorular geçmiş YGS sınavında olduğu gibi uzun ayrıntılı ve anlamayı gerektiren biraz zorlayan tarzda olmuştur. Geometri soru sayısı geçmiş sınavlara göre artmıştır.
KİMYA ZÜMRE BAŞKANI S TAHİR ER:
9 ve 10. Sınıf konularını kapsayan daha çok yorum isteyen soru tarzı olarak görülüyor. Müfredat dışına çıkılmamıştır. Sorular YGS soruları il aynı zorlukta olup, çalışan öğrencilerin kolay cevaplayabileceği türdendir.
FİZİK ZÜMRE BAŞKANI İLYAS KAYA:
Yayınlanan örnek soru kitapçığı doğrultusunda; kısa cevaplı soruların olmadığı ve 9.sınıf -10. Sınıf konular baz alınmıştır. Sınav da soruların kolaylık ve zorluk sıralaması farklı olacaktır ama yoruma dayalı soruların ağırlıklı olacağı görülmektedir. Sosyal medyada genellikle fizik soruları ve formüller birlikte verileceği duyurulmuştu fakat örnek kitapçıkta böyle bir soru örneği olmadığı anlaşıldı.
BİYOLOJİ ZÜMRE BAŞKANI İSA İNCİ:
ÖSYM tarafından yayımlanan YTY örnek soruları incelenmiş olup; YGS ile karşılaştırıldığında; Soruların tamamen 9. ve 10. Sınıf müfredatından sorulduğu, YGS de böyle sorular geliyordu. YGS ye göre biraz daha basit ve bilgi içeren sorular olduğu, Soru sayısının az olduğu için bazı konulardan sorunun sorulmadığı, örneğin; canlıların yapısında bulunan temel bileşikler çok önemli olmasına rağmen soru sorulmamış, sorular genellikle kesin bilgi isteyen kısımlardan sorulduğu tespit edilmiştir.
TARİH ZÜMRE BAŞKANI AYHAN KUŞ:
Yükseköğretim Kurumları Sınavları birinci oturum (TYT) örnek soru kitapçığı incelendiğinde daha önce yapılan YGS sınavında 15 Tarih sorusu sorulurken, yeni düzenlemeye göre 5 tarih sorusu sorularak soru sayısında azaltılmaya gidilmiştir. Soruların ve soruların içeriğinin herhangi bir değişiklik yapılmadığı görülmüştür. Sadece YGS den farkı İnkılap Tarihi sorularını biraz daha bilgi içerikli olduğu görülmüştür.
COĞRAFYA ZÜMRE BAŞKANI NURETTİN UĞURLU:
TYT Coğrafya testi soruları beklendiği gibi YGS formatına uygun sorular sorulmuştur. Konular 9. , 10. , 11. , 12. Sınıfların kazanımlarından sorulmuştur. Kazanımların yine harita bilgisi ile pekiştirildiği sorular dikkat çekmektedir. ÖSYM yine Coğrafya sorularında konuların harita üzerinde ifade edilmesinin önemli olduğunu ve bu uygulamanın TYT Coğrafya sorularında da devam edeceğinin ipucunu vermiştir. Bunun yanında YGS Coğrafya sorularından bazıları doğrudan yorumla çözülebilirken TYT Coğrafya örnek sorularında ilgili kazanımın temel bilgisi olmadan çözülemeyeceği izlenimi edilmiştir. Bu durum yeni sınavda bilgi düzeyinin önemi arttırılmıştır.
FELSEFE ZÜMRE BAŞKANI İSA KAVAL:
Felsefe sorularına bakıldığında geçen yıllara nazaran düşünceyi zenginleştiren bilgi içerikli paragraflar yine verilmiştir. Kavramlar yer yer paragraf içinde yine mevcuttur. Düşünürlerin görüşlerin de paragraf çözerken ihtiyaç duyulacaktır. Adaylar bol bol soru çözerlerse sıkıntı yaşamayacakları soru şekilleri oluşturulmuştur.
Muş Manşet Gazetesi