MŞÜ İslami İlimler Fakültesi Çarşamba Seminerleri kapsamında Hukuk ve Az Gelişmişlik başlığı altında Timur Kuranın İslam Ekonomisi Yaklaşımı anlatıldı. NFK dersliklerinde verilen seminere konuşmacı olarak katılan İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Levent, Ortadoğu niçin geri kaldı veya niçin kapitalistleşemedi? sorusunun Timur Kuranın temel sorunsalı olduğunu ve düşünüre göre bu sorunun cevabının İslam hukukunda gizli olduğunu belirtti.
İslam hukukunun yapısının Ortadoğuyu geri bıraktırdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Levent, İslam hukuku Ortadoğuyu etkisi altına almış bir kurumsal çerçevedir. Bu yönüyle ekonominin hukuksal incelenmesi kurumsal iktisat analizi ile mümkündür. Kurumsal iktisada göre iktisadi faaliyetler ve tercihler sadece ekonomik nedenlerle açıklanamaz. Ekonomi ekonomik olmayan kurumlara gömülüdür. İktisadi faaliyetleri biçimlendiren formel ve enformel kurallar vardır. Hukuk da formel kuralların en etkilisidir. Yazar bu perspektifle karşılaştırmalı kurumsal iktisat analizi yaparak Ortadoğunun iktisadi ve hukuki ilişkisini çözümlemektedir diyerek sözlerine devam etti.
Yrd. Doç. Dr. Levent, yazarın, söz konusu düşüncelerini ifade ederken detaylardaki hâkimiyetinin yanında özcü tezden uzak kalarak önemli bir zaaftan kurtulmakta olduğunu yani İslam hukukunun özü itibariyle geri olmadığını fakat bu titiz çalışmayla beraber yazarın bazı eksiklerinin de olduğunu, bunların başında yazarın İslam hukuku incelemesi yaparken Müslüman hukukçuların eserlerine yer vermemesinin geldiğini sözlerine ekledi. Konuşmasının sonunda, yazarın daha çok oryantalist yazından etkilendiğinin görüldüğünü dile getiren Yrd. Doç. Dr. Levent, kapitalizmi açıklama biçiminin de Batı Avrupanın tarihsel tecrübesini dikkate almadan geliştirildiğini vurguladı.
Akademisyen ve öğrencilerin katıldığı seminer soruların cevaplandırılması ile son buldu.
Muş Manşet Gazetesi