Muş’ta sonbahar mevsiminde yetiştiği için güz armudu olarak da bilinen armutlar, vatandaşlardan ilgi görüyor. Kendine has tadı ile vatandaşlardan büyük ilgi gören ve sonbahar mevsiminde yetiştiği için ‘Güz Armudu’ olarak bilinen armutlar, dizildiği iplerde müşterilerini bekliyor. Armutları dalından darbe almadan koparıp ipe asan satıcılar, hazırladıkları asmaları, kışlık meyve ihtiyacını karşılamak üzere satışa sunuyorlar.
Muşta ki bağlarda yetiştirilen ve tadı diğer armutlardan farklı olduğu için özellikle Muşlu vatandaşlardan büyük ilgi gören güz armudu, kış mevsiminde de tadılabiliyor. Muş’un yerli ürünlerini satan satıcılar tarafından asma haline getirilen ve serin bir mekanda asılı vaziyette bekletilen armutların kış mevsimine kadar bozulmadan kaldığı kaydedildi. Muş’ta bağcılık yapan vatandaşlar tarafından yetiştirilen ve piyasada kilogramı 4 TL ye satışa sunulan armut oldukça rağbet görürken, satışa hazır hale getirilen asmalar oldukça güzel bir görüntü oluşturuyor.
Muş’ta yerli ürün satıcılığı yapan İlhan Demirel, kışlık asma armutlara vatandaşların ilgi gösterdiğini belirterek, satışlarının iyi olduğunu söyledi. Vatandaşların Muş armudunu kış mevsiminde de tüketebilmeleri için farklı bir imkân sunduklarını anlatan Demirel, Dalından hiç darbe almadan koparılan armutlar saplarından ipe asılarak bir araya getiriliyor. Hazırlanan asmayı satın alan vatandaş serin bir yerde bu armudu asıp bekletiyor. Asıldığı yerin sıcaklığına göre en az üç ay armut bozulmadan kalıyor. Asıldığı yerde daha iyi değen ve tadı daha güzelleşen armut karlı ve soğuk kış günlerinde bile tüketilebilir dedi.
Muş Manşet Gazetesi