Bulanık ilçesinde yapımı devam eden Alparslan I Barajı’nın istimlak bedelleri için Dokuzpınar köylüleri ile anlaşmaya varıldı. Devlet Su İşleri Van Bölge Müdürlüğü, Alparslan 1 Barajı için toprak istimlâk bedelini sulu arazide dönümü 4 bin YTL, susuz arazi içinde dönümünü 3 bin 500 YTL olmak üzere Dokuzpınar köylüleri ile anlaştı. Pazarlık usulü ile yapılan anlaşmada ilk adapta 63 parselin ödeneceği belirtilirken, 2008 yılı içerisinde 230 kota kadar olan arazilerin hepsinin parasının ödeneceği belirtildi. Ekilen ürün üzerinden fiyat belirlediklerini belirten DSİ Van Bölge Müdürü Yardımcısı Sıddık Kılınçer, verilen fiyatın makul bir fiyat olduğunu belirterek, barajın yılsonunda su tutması için de 80 milyon YTL’ye ihtiyaç olduğunu ve bunun karşılanmaması halinde su tutulmasının bu yıl da ertelenebileceğini söyledi.
Kılınçer; “Vatandaşlara makul bir teklifle geldik ve vatandaşlarımız da bu teklifimizi kabul etti. Şimdilik 63 parselin parasını ödeyeceğiz. Ama bu yıl Dokuzpınar köyüne 130 kota kadar tüm arazi paralarını vermeyi hedefliyoruz. Vatandaşların parasını bir an önce ödemek için bu yıl vatandaşlara tebligat mektubu göndermedik. Tebligat mektubu ödemeleri en az 1 ay geciktirirdi. İstimlâk bedelleri bugüne kadar ödenmediği için su tutma işlemi gerçekleşmedi. Su tutma işleminin gerçekleşmesi için 80 milyon YTL’ye ihtiyaç vardır. Bu paranın bu yıl gelip gelmeyeceği belli değil ama bu para gelmese büyük bir ihtimalle bu yıl da su tutulamayacaktır. Barajın tamamı için de 170 milyon YTL’ye ihtiyaç var. Bize ödenek geldikçe biz ödeme yaparız. Yani barajla ilgili tek sıkıntımız istimlâk bedelleri. İstimlâk bedelleri ödenmesi halinde hiçbir problem kalmayacak ve su tutma işlemi gerçekleştirilip sulu test işlemi yapıldıktan sonra baraj enerji üretimine başlayacaktır” dedi.
Dokuzpınar köylüleri ise DSİ’nin kendilerine tebligat mektubu ulaştırmadıkları için hukuki yoldan mağdur olduklarını belirterek, DSİ ile anlaşmaktan başka çarelerinin olmadığını söylediler. Köylüler; “Daha önceleri pazarlıktan önce bizlere tebligat mektupları gelirdi. Daha sonraları ise pazarlığa gidilirdi. Bu yıl bize tebligat ulaşmadan bizleri pazarlığa çağırdılar. Bu işin hukuki olduğuna inanmıyoruz. Avukatların dediğine bakılırsa tebligat mektubu bizlere gelmediği için DSİ’nin belirlemiş olduğu fiyatı kabul etmediğimiz de DSİ keyfi davranarak bize verilmesi gereken parayı kotun dışındaki başka bir parsele verebilir. Kabul etmediğimiz zaman DSİ’yi biz mahkemeye veremediğimiz için kanunen o bizi mahkemeye vermeli. Burada da tebligat mektubunu almadığımız için DSİ keyfi davranıp bizi mahkemeye vermeyebilir. Toprağımızın çoğu sulu ve değeri bunun çok üzerinde olmalı. Biz her şeyimizi, geçmişimizi, anılarımızı, ölülerimizi bırakıp çıkıyoruz. Burada bu şekilde yapılarak elimiz kolumuz bağlanmıştır. Bize anlaşmadan başka şans bırakmıyorlar. Zoraki mağdur ediliyoruz” diye konuştular. Topkan Haber Ajansı