Ekonomisinin önemli bir bölümü tarıma dayalı olan ilimizde ilkbahar mevsimi ile birlikte ekimi yapılan karpuz ve kavunların hasadı devam ediyor. Genellikle Diyarbakır, Batman, Mardin gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden gelen çiftçiler tarafından yetiştirilen ürünler, aynı zamanda market ve manavlarda satışa sunuluyor.
Seyyar tezgahlarda da satışa sunulan karpuz ve kavunlar ilimiz ekonomisine büyük girdi sağlıyor. İlimizde kavun ve karpuz yetiştiriciliği yapan 100´e yakın Güneyli çiftçi, Pazar ve su sorununa rağmen her yıl ilimizde ekim yapıyorlar. Mardin´den gelen Zafer Kamçı´ da ailesiyle birlikte üretim yapan çiftçilerden 10 yıldır Muş´a geldiğini ve buranın karpuz ve kavununun çok lezzetli olduğunu ifade eden Kamçı, ilk hasadı yaptıklarını söyledi. Karpuzun kilosunu 75 kuruştan sattığını ifade eden Kamçı: Yaklaşık 10 yıldır karpuz ekimi için Muş´a geliyoruz. Buradan kazandığımız para ile kışı geçirip yazın yine Muş´a geliyoruz. Bu yıl ilk ürünlerimizi almaya başladık.
Ancak ikinci hasat şimdiden umutluyuz, inşallah beklediğimizi ve umut ettiğimizi kazanacağız. Geçen yıl ürünümüz tarlada kalmıştı ve para etmemişti. Memleketimize dönecek paramız bile kalmamıştı. Bu yılda yine Mardin´den gelip Muş´un Mercimekkalle civarında 150 dönüm arazide kavun ve karpuz ekimi yaptık dedi. En Azında Borçlarımızı Kapattık Şu ana kadarki satışla borçlarını kapattıklarını, ikinci satış dönemiyle kara geçeceklerini ifade eden Kamçı: 7 kişilik nüfus ile ekim yapıp bugün ürün almaya başladık. Kavun daima karpuzdan yüksektir. Mardin, Batman, Van, Şırnak, Erzincan, Erzurum´dan dahi gelip toptan alıyorlar. Emeğimizin karşılığı ile en azında borçlarımızı kapattık. Şimdi ise kar ediyoruz diye konuştu. Vatandaşlar Fiyat ve Lezzetinden Memnun Muş´un karpuz ve kavununun çok lezzetli olduğunu söyleyen vatandaşlardan Mehmet Varlı ise: Biz Muş´un karpuz ve kavunu çıkana kadar dışarıdan, özellikle Adana ve Diyarbakır´dan gelen ürünleri tüketiyoruz. Manav ve marketlerin yanı sıra tezgahlarda da satılan kavun ve karpuzlar gerçekten çok lezzetli.
Yerli ürün çıkınca tabi fiyatlar da düşüyor ve bu biz alıcıları memnun ediyor. Havanın da sıcak olmasıyla özellikle karpuz tüketimi çok. Ben iki veya üç günde bir 5-6 tane karpuz alıyorum ve gerçekten çok lezzetli dedi.
Muş Ovası Gazetesi