Mollakent Köyü tarihi olan bir köy, köyde her tarafta Selçuklu eserleri bulunuyor.
Bu eserlerden biri de Peygamber Efendimiz´in hadislerinde de yer alan kulleteyn´ yani havuz şeklindeki abdest alma yeri. Köy sakinleri, çoğunlukla namaz vakitlerini kıldıkları camide abdestlerini kulleteynden alıyorlar. Vatandaşlar daha sonra kulleteyn yanında buluna alanda namazlarını eda ediyorlar. Köyün cami imamı Muhammet Gürboğa kulleteynin yörede ayakta kalan ve hala kullanılır durumda olduğunu belirterek şöyle dedi: Bu kulleteynimiz çok tarihi bir yapıdır. Üzerinde 1080 yılı yazıyor. Yaklaşık 950 yıl önce yapmışlar.
En eski kulleteyn buradadır. Köyde genellikle yaşılar oturarak abdest aldıklarından kulleteyni kullanıyorlar. Köyde cemaat olarak kulleteynde abdest alıp köy camimiz kulleteynden biraz uzakta olduğundan orada da namaz kılıyoruz. Köyde bin yıllık geleneği sürdürüyoruz. İsteyen vatandaş kulleteyinde abdest aldıktan sonra havuzun yanında serili bulunan seccadelerde namazlarını kılabilirler. Kulleteyne Asırlardan Beri Köylüler Sahip Çıkıyor Kulleteynin köyleri için önemli bir İslami ve tarihi değer olduğunu ifade eden Köy Muhtarı Sami Tokuş: Mollakent´in çok geçmiş bir tarihi vardır. Ahlat´tan sonra kurulmuş bir köydür. Özellikle camimizle, mezarlıklarımızla, kulleteynimizle çok tarihi bir köydür. Köydeki kulleteynin havuzu 4 metre genişliğinde 5,5 metre uzunluğundadır.
Bin yıllık bir mazisi olan bu kulleteyne asırlardan beri köylüler sahip çıkıyor. Tarihi bir yer olduğundan civar illerden pek çok insan gelip görüyor. Arkeologlarda zaman zaman köye geliyorlar. Kulleteynin suyunun soğuk olması ve yerin serin olmasından dolayı yazın sıcak günlerinde vatandaşlar abdest almak için burayı daha fazla tercih ediyorlar dedi. Köylülerde bu kulleteynin kendilerinden sonrada yaşatılması için gelecek kuşaklara tarihi yer hakkında bilgi verdiklerini kendilerine buraya gözleri gibi bakmalarını nasıl ataları kulleteyne sahip çıkmışsa kendilerinin de sahip çıkmalarını istediklerini dile getirdiler.
Müftü Bozkurt Kulleteyni Anlattı Hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmayan kulleteyni İl Müftüsü Alettin Bozkurt´a sorduk. Kulleteynin belirli bir ölçüsü olması gerektiğini ve Peygamber Efendimiz´in hadislerinde de bununla ilgili önemli bilgiler olduğunu ifade eden Müftü Bozkurt, Peygamber Efendimiz zamanından beri kullanılan ancak Doğu Anadolu Bölgesi´nde sadece Bulanık İlçesi Mollakent Köyü´nde bulunan abdest alma yeri (kulleteyn) ile ilgili olarak: Kulleteyn dendiği zaman Peygamber Efendimizin şu hadisine işaret vardır. Peygamber Efendimiz buyuruyor ki; Su kulleteyne ulaştığı zaman artık necaseti kendinde barındırmaz.´ Yani bir su kulleteyne vardığı, miktarına ulaştığı zaman herhangi bir necaset o havuza girdiği zaman o su necis olmaz. Hem suyu içilebilir hem de abdest alınabilir.
Bu kulleteyn günümüz ölçeğiyle tarttığımız zaman eni, boyu ve derinliği 60 santimetre olan ve toplam 210 litre barındıran havuz kulleteyne ulaşmıştır sayılabilir. Herhangi bir necaset o suya girdiği zaman o su necis olmaz. Ancak 3 şekilde o su necis sayılır; eğer öyle necaset girmiş ki rengini değiştirmiş veya tadını değiştirmiş veya kokusunu değiştirmişse o kulleteyne ulaşan havuz necis olur. Eğer rengi, kokusu ve tadı değişmez ise necaset içinde görülse dahi su bu miktara ulaşmışsa necis değildir. Zira bu büyük bir havuz olduğundan dolayı o su necis olmaz.
Kulleteyn Peygamber Efendimizin döneminde kullanılmaya başlamıştır dedi. Müftü Bozkurt ayrıca kulleteyndeki suyun durgun veya akışkan olmasının değil, verilen ölçülerin tutmasının önemli olduğunu ifade etti.
Muş Ovası Gazetesi