Skip to main content

Muş’ta sosyal belediyecilik örneği

Muş Haber Fotoğrafı

Kalkınma Bakanlığının Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Muş Belediyesinin yürüttüğü Sodesle hayata atılıyorum projesi bayanların umut kapısı oldu. Kentin su, kanalizasyon ve yol gibi çalışmalarının yanı sıra sosyal ve kültürel alanlardaki eksikliklerini de gidermeyi hedefleyen Muş Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı ile ilin her kesimine hitap eden projeleri yapmaya devam ediyor.

Belediyenin bayanlara yönelik yürüttüğü Sodesle hayata atılıyorum projesinde; aşçılık kursu, çocuk bakıcılık kursu, kilim kursu ile yaşlı ve hasta bakım elemanı yetiştirme kursu yer alıyor. 1 koordinatör, 2 sorumlu personel ve 4 eğitmenin görev aldığı projede 220 bayana farklı etaplarla 9 ay kurs verilecek.

Belediye Başkanı Feyat Asya, Vali Yardımcısı Zeliha Uyan ve Muş Valiliği Proje İl Koordinatörü Bülent Solmaz ile birlikte kursiyerleri ziyaret etti. Yetkililerden kurslar ile ilgili bilgi alan Başkan Asya, bayanların proje kapsamında hazırladığı çalışmaları inceledi.

Proje ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Asya, söz konusu projenin bayanların meslek edinmelerinde ve sosyalleşmesindeki önemine vurgu yaptı. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Muş Bilge Eğitim Kültür Çevre ve Yardımlaşma Derneğinin projenin paydaşları olduğunu söyleyen Asya, Sodesle hayata atılıyorum projesi ile bayan kardeşlerimizin sahip olduğu beceri ve yetenekleri daha da geliştirerek meslek edinmelerini sağlamak ve aile ekonomilerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Belediye olarak asli görevlerimizin yanı sıra toplumun sosyal ve kültürel alanlardaki aksaklıklarını gidermenin gayretindeyiz. Bu kapsamda gençlerimize, bayanlarımıza ve toplumun diğer kesimlerine yönelik faydalı çalışmalar yapmaya devam edeceğiz dedi.

Proje kapsamında 80 bayana aşçılık kursu, 60 bayana çocuk bakıcılık kursu, 40 bayana kilim kursu ve 40 bayana ise yaşlı ve hasta bakım elemanı yetiştirme kursu verildiğini belirten Başkan Asya, Bayan kardeşlerimizin 9 aylık eğitimlerinin ardından alacakları sertifikalarla iş hayatına atılmalarında kolaylık sağlanmış olacak. Bu kurslar, ev hanımlarının maddi kazanç dışında yeni çevre edinmeleri için de bir fırsattır. Bunun yanı sıra kursların sonunda bayan kardeşlerimize Trabzon ve Rize illerine gezi düzenleyeceğiz. Bu gezimizle de il dışına çıkma imkanı olmayan bayanların değişik yöreleri gezip görmelerini amaçlıyoruz. İnşallah bayan kardeşlerimiz için faydalı bir proje olur. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Zeliha Uyan da yaptığı konuşmada, proje kapsamında 220 kadının faydalanacağını belirterek, aşçılık ve kilim ile kadınların proje çıktılarıyla aile bütçelerine katkı sağlayacaklarını söyledi.

Çocuk bakıcılığı ve yaşlı hasta bakım kurslarıyla istihdam elde edileceğini ifade eden Vali Yardımcısı Uyan, Belediyemizin proje yürütücüsü olarak SODESle Hayata Atılıyorum projesinde şuanda da burayı ziyaret ettik. Birçok bayanlara kurslar açılmaktadır. Buraya gelince, görünce daha da mutlu oldum. Çünkü bayanlarla bizzat görüştüğümde kendilerinin çok mutlu olduklarını, burada çocuklarıyla birlikte geldiklerini, çok rahat bir ortamın olduğunu söylediler. Belediyemizin de özellikle içinde olduğu bu projeyi tebrik ediyorum. İnşallah bunun daha fazla artacağını ve yararlı olacağını temenni ediyorum. Çalışan bayanların bu derece çok zor yemekleri yapma gibi fırsatları olmuyor ama bu tarz bayanlar yaparlarsa, kendilerine Pazar bulurlarsa ve ben bunlarında ailelerine katkı sağlayacağını düşünüyorum. Tabi burada onlarla olmak bu ortamda olmak çok güzel, çok keyif verici ve onların böyle gözlerinde mutluluğu görünce açıkçası ben çok mutlu oldum. Projenin amacına ulaştığını bir kez daha gördüm. Başkanımızı da tebrik ediyorum umarım bu tarz projeler daha da devam eder. Öncelikle şunu da söyleyeyim, bu projenin finansmanı kalkınma bakanlığından alınmış bir SODES projesi. Belediyemiz de projenin yürütücüsü kendisinin de katkısı var. Daha ileriki zamanlarda bu projenin artacağını düşünüyorum. Bu projenin bütçesi 457 bin lira, 41 bin 700 lira da eş finansman olarak belediyemiz bir şekilde karşılıyor. Güzel bir proje bence bu maliyetinden çıktısı çok çok büyük bir proje olduğunu düşünüyorum dedi.

2010 yılından itibaren Muşta SODES projelerinin uygulandığının altını çizen Muş Valiliği SODES İl Koordinatörü Bülent Solmaz ise Kısa adı SODES olan Sosyal Destek Programı 2010 yılından beri ilimizde uygulanmaya başladı. SODES sosyal içerikli, göçle gelen ve sosyal entegrasyon problemi olan toplumun dezavantajlı kesimlerini esas alan bir proje. Beşeri sermayenin geliştirilmesini esas alan bu projede insan odaklı hizmet anlayışı ile birebir eğitimlerin yanı sıra toplumla entegrasyona çok önem veriyoruz. SODESi planlayan ve uygulamaya koyan başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Kalkınma Bakanlığımıza bu anlamda çok teşekkür ediyoruz. Bu projelerin devamını ve sosyal entegrasyonun bu sayede ancak aşılabileceği bilinciyle bu işlerin devamını bekliyoruz şeklinde konuştu.

Belediye Meclis Üyesi ve Aşçılık Kursu Usta Öğreticisi Ayşe Güler: Aşçılık kursu Belediyemizin hazırladığı proje içerisinde yer alıyor. Özellikle Muş yöresine ait yemekleri tanıtmak, kültürümüzü tanıtmak amacıyla yöresel yemeklere daha fazla ağırlık veriyoruz. Bizim kursumuzda şu an toplam 30 öğrencimiz var ama üç etapta toplam 80 öğrenciye hitap edeceğiz. Bu 80 öğrenciyi üçer aylık etaplar halinde eğitime alıyoruz. Öğrencilere özellikle maddi kazanç getirmesi açısından satılacak Muş köftesi, mantı gibi bu tür yemeklerin yapımına daha fazla ağırlık verdik. İhtiyaç sahibi kursiyerlerimize maddi destek sağlıyoruz. Ayrıca özellikle ev hanımlarının evden çıkmasına sebep olacak, onlara manevi ve psikolojik destek olabilecek ortam da oluşturduk. Onların dertlerini, sıkıntılarını dinliyoruz. Hatta bir, iki kursiyerimiz psikolojik olarak rahatsızdı buraya geldiğinde. Şu anda hocam, biz ilaç kullanmıyoruz artık diyorlar. Yani gerçekten buraya gelip stres atılıyor bir anlamda. Çocuklarını da getirebiliyorlar çünkü çocuklarını bırakabilecekleri uygun yerimiz de var. Bu nedenle rahatlıkla buraya gelip normal ders saatlerinden fazlasını burada geçirebiliyorlar. Burada kendilerini rahatlamış hissediyorlar. Projemizin özellikle sosyal destek anlamında çok hedefine ulaştığına inanıyorum. Çünkü bayanlar gerçekten eve kapanmışlar, belirli bir baskı var. Bu baskıdan kurtulduklarını hissediyorlar, kendilerine özgüvenleri artıyor. Ayakta durabileceklerini, kendilerinin de bir yere faydalı olabileceklerini düşündüklerinden dolayı gerçekten bu projeler çok faydalı. Belediye destekli olması talebi oldukça artırıyor. Gerçekten normal öğrenci sayısının 3,4 katı bize talep var. Bunu inşallah kurslar yenilendiğinde karşılamayı düşünüyoruz. Ama şu andaki kursumuza kayıtlı olmayan bayanlarda içimizde yer alıyor. Gelip en azından burada çay içip sohbet ediyor ve yemek yapıyorlar. Konuşmak bayanları çok rahatlatıyor. Ben projemizin hedefine ulaştığına inanıyorum. Yöresel yemeklerimizi yeni nesillere de öğretmiş oluyoruz

Yapılan konuşmaların ardından kursiyerler, davetlilere yiyecek ikramında bulundu.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri