Mevsim şartları gereği Güneydoğu Anadolu Bölgesi karpuzunun hasadı erken yapıldı ve ilimizden yaklaşık 20 gün önce tezgâhlarda satışa sunuldu.
Özellikle Diyarbakır karpuzunun bölge ve ülke genelinde geniş satış yelpazesi olmasına rağmen Güneydoğu´daki aşırı sıcaklar ürünlerde bozulmaya neden oldu. Bu durum, en çok da ilimiz kavun ve karpuz yetiştiricisine yaradı. Güney´de sıcaklığa bağlı bozulma öncesi 25 kuruştan alıcı bulan ilimiz ürünleri, 35 kuruştan satılmaya başladı. Tamamen doğal gübre kullanılarak yetiştirilen ilimiz ürünleri, lezzetiyle de özellikle bölgede çokça tercih edilmeye başladı. Üreticiler, kavun ve karpuz yetiştirmenin geçen senelere göre daha az kar getirmesine karşın bu yıl Güney´de yaşanan durum neticesinde daha fazla kanamaya başladıklarını ifade ettiler.
Karpuzumuz gerçek değerini buluyor İlimiz üreticilerinden Felemez Yeşilyayla, bu yıl kavun ve karpuzda çok fazla kar edemediklerini ancak Güney´in aşırı sıcakları sonucu Muş´un ürününün daha fazla rağbet görmeye başladığını ifade etti. Fiyatlarda 10 kuruşluk bir artış olduğunu dile getiren Yeşilyayla: Bizim ilimizin kavun ve karpuzu tamamen doğaldır. Ürünün yetişme döneminde doğal gübre kullanılır. Ürün bir süre yetiştikten sonra sadece sulama yapılmaya başlanır. Bu yıl her zaman olduğu gibi özellikle Diyarbakır karpuzunun piyasaya çıkmasıyla bizim ürünümüz daha düşük fiyattan satılıyordu.
Diyarbakır karpuzu 50 kuruş iken bizim karpuzumuz 25 kuruştu. Güney´de hasat daha erken yapılıyor bunun da onlara bir avantajı var tabi. Ama bu yıl Güney´de aşırı sıcaklar kavun ve karpuzu çok etkiledi. Oradaki üründe bozulmalar meydana gelince tüccarlar bizim ürüne yöneldi. Bu da fiyatların yükselmesini sağladı. Daha önce 25 kuruştan veriyorduk karpuzun kilosunu, şu anda 35 kuruştan veriyoruz.
Karpuzumuz gerçek değerini buluyor. Böyle giderse yerli üretici kısa zamanda ürününün satışını tamamlar şeklinde konuştu. Bir başka karpuz üreticisi Erhan Bağlı´da Muş karpuzunun tavan yapmaya başladığını belirtti. Bağlı: Bu yıl ilimizde ve bölgemizde de Ağustos ayı çok sıcak geçti. Ancak Güney, her zaman olduğu gibi buradan daha çok sıcaktı ve bu da kavun ve karpuzu olumsuz etkiledi. Birden ısınan hava karpuz ve kavunu çürüttü. Bu nedenle bizim karpuzumuz daha çok para etmeye başladı. İlimizde karpuz şu anda kilosu 35 kuruştan satışa çıkarılıyor. İnşallah böyle giderse biz de masraflarımızı çıkarırızifadelerini kullandı. Adana´ya Karpuz Satıyorlar Sebze ve meyve komisyoncuları da Muş´un karpuzunun daha çok rağbet gördüğünü ve Adana´ya bile karpuz, kavun sattıklarını ifade ettiler.Muş´ta ilk defa karpuzun gerçek fiyatına ulaştığını belirten komisyoncular, üreticinin ve kendilerinin biraz daha fazla kazandıklarını ifade ettiler.
Muş Ovası Gazetesi