Skip to main content

Evhanımları iş hayatına atılıyor

Muş Haber Fotoğrafı

  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü´ne bağlı Yeşilyurt Mahallesi´nde bulunan ek hizmet binasında bu yıl içerisinde 17 kurs açıldı.

Mesleki eğitim kurslarına toplam 213 kadın katılırken 80 çocuk da ana sınıfı ve oyun alanlarında hem eğitim aldılar hem de eğleniyorlar. Kadınlar için hem güvenli hem de meslek edinme açısından çok önemli bir merkez olan kurum bünyesinde çalışan personellerde göstermiş oldukları özverili çalışmayla takdiri hak ediyorlar.

El Sanatları, Halı ve Kilim Dokuma, Takı Tasarım, Ahşap İşleme, Bilgisayar gibi pek çok alanda toplam 17 kurs açan kurumda şu an 8 kurs aktif olarak devam ediyor. Haziran ayı sonuna kadar devam edecek olan kurslarda eğitim alan çoğu evhanımı kursiyer, meslek öğrenmenin ve para kazanmanın yanı sıra evlerde tıkılıp kalmaktan kurtuldukları için mutlular.

Çocuklarını da merkeze getirebilmenin avantajını yaşayan kadınlar, haftada 6 gün boyunca (Pazar günleri hariç) saat 09.00-14.00 arası eğitim alıyorlar. Kursun saatlerinin çok uygun olduğunu ve ev işlerine de zaman ayırabildiklerini belirten El Sanatları Kursu´nda eğitim alan evhanımı Mevlüde Akın: 8 aydır burada kurs almaktayız.

Burada çok güzel bir ortamımız var. Pike takımları, havlu ve yatak takımları, nevresim takımları yapmaktayız. Bu kursu tamamladıktan sonra sertifika alacağız. İmkânımız olursa kendi işimiz kurabiliriz şeklinde konuşurken Kilim Dokuma Kursu´nda 4 aydır eğitim alan evhanımı Leyla Taş ise: Biz 4 aydır kilim ve halı dokumaktayız. İlk geldiğimizde işin nasıl yapılabileceğini bilmiyorduk ama hocalarımız sayesinde bu mesleği öğrendik ve öğrenmeye de devam ediyoruz. Pazar günü hariç her gün sabah 09.00 ila 14.00 arasında eğitimimiz devam ediyor. Burada dokuduğumuz halı ve kilimleri satışa sunuyoruz. Satışın bir kısmı bizlere veriliyor. Aynı zamanda İş-Kur tarafından çalıştığımız gün başına 25 TL alıyoruz. Bu şekilde hem meslek öğreniyor hem de aile bütçesine katkı sunuyoruz ifadelerini kullandı. Burada hedef kitlemiz kadınlar ve çocuklar Sosyal Hizmet Merkezi Ek Hizmet Binası Müdürü Fatma Kendigül, kurum bünyesinde kadınlara ve çocuklarına yönelik çalışmalarda bulunduklarını belirtti.

Kadınların hayatta daha sağlam adımlar atabilmelerini hedeflediklerini dile getiren Kendigül: Toplam 8 aylık sürede 17 adet kurs açtık. 213 yetişkin ve 80 tane çocuğumuz da bu kurslardan faydalandılar. Şu anda 8 kursumuz aktif olarak devam ediyor, bu kurslarımız da Haziran ayı sonuna kadar devam edecek. Bu kurslarımızda Halk Eğitim Merkezi İl Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü ve İl Müftülüğü ile işbirliği içerisindeyiz. Burada hedef kitlemiz kadınlar ve çocuklar. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan kadınlar burada boş vakitlerini değerlendiriyor ve meslek sahibi oluyorlar. Aynı zamanda kurs süresincede para kazanıyorlar. Bunun yanı sıra çocukları da dışarıda değil burada güvenli bir ortamda eğleniyorlar. Onlarla ilgilenen görevlilerimiz de bulunuyor. Bireylerin meslek edinmeleri, sosyalleşmeleri ve kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz şeklinde konuştu. Kursa geldiğinde hiçbir şey bilmeyen ancak aldığı eğitimle usta seviyesine gelen birçok kursiyer yetiştirdiklerini dile getiren Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Satı Mergen ise şöyle konuştu: Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde açmış olduğumuz bu kursta 20 öğrencimiz var. Kursiyerlerimiz 8 aydır kursa devam ediyorlar. Burada hem evde oturup sıkılmaktan kurtuluyorlar hem de aile bütçesine katkı sunuyorlar.

Kursiyerlerimiz pike, nevresim, çarşaf takımları, havlu ve seccade gibi ürünler yapıyorlar. Hiç dikiş bilmeyen kadınlarımız buradan usta olarak çıkıyorlar. Güzel bir ortamları var. Kursiyerlerimiz bu kursun sonunda sertifika alacaklar. Bu sertifika sayesinde kendilerine iş yeri açabilir, başka bir iş yerinde çalışabilirler. Aynı zamanda bizler gibi usta öğretici de olabilirler ki eğittiğimiz kursiyerlerimiz arasında şu an usta öğreticilik yapanlar da var. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri