Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDİ-DER) Muş Şubesi TARAFINDAN 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle düzenlenen etkinlik kapsamında bir araya gelen dernek üyeleri ve vatandaşlar, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan su deposundan Belediye Meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.
15`é Gulané Cejna Zımané Kurdi piroz be (15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Kutlu Olsun) yazılı pankart eşliğinde yürüyüşe başlayan topluluk, yürüyüş esnasında Be zıman jiyan nabe (Dilsiz yaşam olmaz) sloganları attı. Çevrede bulunan vatandaşlarında alkış ve sloganlarla destek verdiği topluluk, yürüyüşünü Belediye Meydanında sonlandırdı. Burada müzik eşliğinde çekilen halayların ardından KURDİ-DER Şube Başkanı Şafi Nergiz tarafından basın açıklaması yapıldı. Kürtçe yapılan açıklamada ilk olarak 80 yılı aşkın bir süre boyunca Kürtçenin yasaklandığı, Türkçenin Kürt ve diğer halklara dayatıldığı belirtildi.
Yıllar boyunca bu yasakların hükümetler tarafından uygulandığını ifade eden Nergis, açıklamada: Halkaların ve ulusların tarihinde kutsal günler vardır ve bu günler bayram gibi hatırlanıp kutlanıyor. İnsan diyebilir ki bu varlık bayramları çok zahmetli, önemli günler sonucunda toplumun yaşamına girmiş. Newroz bayramı gibi zulüm karşısında başlamış, bir eylül gibi işçi ve emekçilerin verdikleri büyük bedeller sonucu kutlanıyor. Kürt halkı içinde bu günlerden bir gün olan 15 Mayıs, Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor.
Bu bayram da temelini Hawara Kovare Dergisinden alıyor 15 Mayıs 1932 yılında tüm zorluk ve engellere rağmen Mir Celalet Ali Bebedirxan tarafından Hawara Kovare Dergisi basılıp ve yayın hayatına başlıyor ve bu sebeple 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olarak kutlanıyor. Bizde bu vesile ile Kürt Dil Bayramını kutlamak amacıyla toplanmış bulunmaktayız ifadelerini kullandı. Bu ülkede yaşayan diğer halklar yok sayıldı Açıklamanın devamında, 26 Eylül 1932 yılında Türk Dil Kongresi yapıldığını ve 83 yıldır Türk Bayramı olarak kullanıldığını ifade eden Nergiz: 83 yıldır Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor. Ama başta Kürt halkı olmak üzere bu ülkede yaşayan diğer halklar yok sayıldı.
Dilleri ve kültürleri Türkiye içine yerleşen faşist ve ırkçı sistem inkara uğrayıp yok sayıldılar, bu inkar ve asimile Türk hükümetleri tarafından şimdiye kadar uygulandı. Şimdide aynı sistem AKP hükümeti tarafından halen devam etmektedir. Bir gün bakıyorsun asimile insanlık suçudur diyorlar, tüm dil ve eğitim haklarını vereceğiz diyorlar, bir başka gün de bakıyorsun kimse bizden anadilde eğitim istemesin diyorlar ve bu şekilde adeta Kürt halkıyla alay ediyorlar.
Biz bir dil tarih ve kültür kurumları gibi kurumlar olarak bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz ve biz bu konuda Dolmabahçede mutabakata varılan dokuz maddelik çözüm sürecinin devam edilmesini istiyoruz. Ama AKP iktidarı ve cumhurbaşkanı Erdoğan bu süreci seçime kurban ederek maalesef yeniden Kürt inkarına başlamıştır.
Çözüm sürecini tarihi bir fırsat olarak biliyoruz ve söylüyoruz özgür bir yaşam Adillini eşitlik ve onurlu bir birliktelik ve yaşam için Kürt halkının kendini kendi kimliği ile ve kendi dili ile eğitim görmesi için derhal bu dokuz maddede adım atılmasını istediğimizi belirtmek istiyorum. Özgür bir yaşam özgür bir kimlik ve asimileden kurtulmuş özgür bir dil dileğiyle tüm Kürt halkının dil bayramı kutlu olsun ifadelerini kullandı. Yürüyüş, basın açıklamasının yer aldığı Kürt Dil Bayramı etkinliği, meydanda bir süre daha halay çekilmesinin ardından sona erdi.
Muş Ovası Gazetesi