Muş Valiliği tarafından koordine edilen 2015 yılı SODES projeleri uygulama usul ve esasları konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
SODES İl Koordinatörü ve Muş Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz, 2015 yılı Sosyal Destek Programı (SODES) proje bilgilendirme toplantısında, bu yılki proje uygulamalarındaki değişikliklerle ilgili sunum yaptı.
Valilik toplantı salonunda Vali Vedat Büyükersoy un başkanlığında gerçekleşen toplantıya çok sayıda kamu kurumu idarecileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri kaymakamlar katıldı.
Proje uygulamalarıyla ilgili bilgi veren SODES İl Koordinatörü Bülent Solmaz, 2008 yılında uygulanmaya başlanan Sosyal Destek Programı (SODES), dezavantajlı bölgelerimizin beşeri sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek olmak amacıyla bu bölgelerdeki göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara kısa sürede karşılık vermeyi hedefleyen bir sosyal kalkınma programıdır. SODES projeleri ile istihdam edilebilirliğin artırılması, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarının sağlanması, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler yoluyla bölgedeki çocuk, genç ve kadınların kendilerini daha iyi ifade etmelerine katkı verilmesi hedeflenmektedir dedi.
2015 yılı SODES proje hazırlama değişikliklerine değinen Solmaz, Valilik Değerlendirme Komisyonu tarafından Bakanlığa teklif edilecek projelerin SODES destek tutarının bütçe büyüklüğünün alt sınırı 100.000 TL, üst sınırı ise 500.000 TLdir. Genel bütçe kapsamında yer alan kamu idareleri ve özel bütçeli kurumlar projelere eş finansman katkısı sağlamazlar. Belediyeler, il ve ilçe özel idareleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarınca teklif edilen projelerde SODES destek tutarının en az %10u oranında eş finansman katkısı zorunludur. Bu projelerde yapılacak revizyon işlemleri sonrasında eş finansmanın SODES destek tutarına oranı %10un altına düşürülemez. Proje değerlendirme aşamasında eş finansman tutarının %10dan yüksek olduğu projelere daha fazla puan verilecektir. Kamu kuruluşlarının il müdürlükleri en fazla 10, ilçe müdürlükleri ise en fazla 3 proje teklifinde bulunabilir ifadelerini kullandı.
Solmazın sunumunun ardından konuşan Vali Vedat Büyükersoy, bu yılki SODES projelerinin hazırlanmasında şartların zor olduğunu söyledi.
Muşta 2010 yılından 2013 yılına kadar SODES projelerinin uygulandığını hatırlatan Büyükersoy, Ben göreve geldiğimde henüz SODES çağrısına hiç çıkılmamıştı. Bu sene ilk defa bizde sizlerle beraber SODESi öğreniyoruz. SODES 2008 yılında pozitif ayrımcılık yapılan illerde başlamıştı. Daha sonra 2010 da Muşunda buna dâhil edildiğini öğreniyoruz. Şu ana kadar da 25 milyon lira Muşta SODES Projelerine harcama yapılmıştır. Ancak bu rakamlar belki çok büyük rakamlar değil gibi değerlendirilebilir ama bir sivil toplum örgütü için çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Sivil toplum örgütleri zaman zaman bu söylediğimiz rakamların belki beşte birini, onda birini bulmakta çok zorlanıyorlar. Ancak artık kamu kurum ve kuruluşlarına daha ayrıcalık yapıldığını görmekteyiz. Çünkü yüzde 10 bir katılım pay gerekiyor sivil toplum örgütlerinin birçoğunun yüzde 10 katılım payında zorlanacağı kanaatindeyim. Özellikle belediyelerin, köylere hizmet götürme birliklerinin yüzde 10 katılım payı bulundurma zorunluluğunun olmaması da bir ayrıcalık bu şartlarda özellikle kaymakamlarımıza belediyelerimize proje üretmek düşüyor. Eğer param yok diye şikâyet eden Belediyelerimiz, Kaymakamlarımız varsa onlar proje hazırlasınlar projeleri ile yarışa çıkmalarını öneriyorum diye konuştu.
Muş Manşet Gazetesi