Ülke genelinde havaların yavaş yavaş soğumasıyla beraber sofralarda ilk akla gelen besin olan balık, Muş’ta sezonun açılmasıyla büyük ilgi görmeye başladı.
Özellikle çocuk gelişimine büyük katkı sağlayan, vücudunun direncini arttıran ve kan yapan balık, sağlık ve lezzet açısından kış mevsiminde çokça tüketiliyor. Herkesin damak tadına hitap edebilen besin kaynaklarından olan balık; fırın, tava ve ızgara çeşitleriyle damaklarda leziz bir tat bırakıyor.
Murat Balığı’na talep yoğun Muş’a Trabzon’dan gelen balık çeşitleri arasında levrek, çupra, hamsi, istavrit, palamut, alabalık ve somon bulunuyor. Balıkçılar Murat Nehri’nden avladıkları Murat Balığını’da tezgahlarında bulunduruyor. Tezgahlarda bol miktarda bulundurulan Murat Balığı, uygun fiyatının yanı sıra lezzetiyle de deniz balıklarıyla yarışıyor. Balık fiyatlarının geçen yılki fiyatlarla hemen hemen aynı düzeyde olduğunu belirten balıkçılar, sezonun yeni açıldığını, fiyatların uygunluğu ve bol çeşidin müşterileri memnun ettiğini, en çok Murat Balığı ve Hamsinin tercih edildiğini belirttiler.
Balık tüketiminde ülke genelinde ilk sıraları alan, lezzeti ve ekonomik fiyatı ile ilgi gören hamsinin Muş genelinde satış fiyatı 4-5 lira arasında değişiyor. Balık türleri içerisinde en pahalı balık çeşidi olarak ise somon bulunuyor, somonun il genelinde satış fiyatı ise 15-17 tl arasında değişiyor. Doyurucu, lezzetli ve fiyatının uygun olması nedeniyle vatandaşların en çok tükettiği balık çeşitlerinden olan Murat Balığı ise 3.5-4 tl arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor. Görüşlerini aldığımız vatandaşlardan Emre Tanır: “Haftada 2-3 defa mutlaka balık tüketiyoruz, çeşidin bol olması ve fiyatların uygunluğundan dolayı memnunuz.
Murat Balığı ve Hamsi fiyat ve lezzet açısından en çok tercih ettiğimiz balık türleri” dedi. Murat Nehri’nde yetişen Murat Balığı’nı ilk defa tadan vatandaşlarda lezzetinden memnun kaldıklarını belirttiler. Murat Balığı, tadını bilen vatandaşların sofralarında ise çoktan yerini almış durumda.
Muş Ovası Gazetesi