Diyarbakır’dan her yıl Muş’a Buğday ve Arpa biçimine geldiğini söyleyen biçerdöver sahibi Nevzat Berk: “Muş bölgesinde biçerdöver olmadığından her yıl çoğunluğunu Diyarbakır bölgesinden gelen biçerdöverler hasad yapmaktadır. Biçerdöver ve traktörler ve her biçerdöver ekibinde en az 6 kişilik ekiple buğday ve arpa biçimine başladık. Yaklaşık iki ayda Muş merkez, Bulanık ve Malazgirt ovasındaki ekinler biçilecek” dedi. Berk, bu yıl Muş bölgesinde buğday ve arpa veriminin rekor düzeyinde olduğunu, 700 biçer döverin sabah saat 08.00’den akşam saat 18.00’e kadar hasat yaptığını her biçer ekibinin kalacağı traktör karavanlarının olduğunu, 2 ay süresince ailelerinden memleketlerinden uzak kalacaklarını, biçimden sonra traktör römorkları olan karavanlarda akşam yemekler yenildikten sonra çayların içildiğini ve hemen yataklar serilerek yatıldığını belirtti. Berk: “Diyarbakır, Elazığ, Urfa, Mardin bölgelerindeki ekinler biçildikten sonra Muş bölgesindeki ekinlerin biçilme zamanı daha yeni başladı, Muş, Bulanık ve Malazgirt ovası hububat ekin deposudur 2 ayda ancak 700 biçer döver ve ekipmanla ekin hasadı tamamlanacak” dedi. Mardin’den gelen biçer sahiplerinden Hüseyin Mutlu: “Ekin biçtiğimiz, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Elazığ bölgesindeki ürünler bu yıl fazla olmadı, en verimli bölge Muş olduğundan bu yıl hem biçerdöver sayısı hem de ekipman işçi sayısında çok artış oldu. Havaların çok sıcak olması bizleri de etkiliyor, günde ortalama bir biçer ekibi 100 dönüm buğdayı biçebiliyor. Biçerdöverler biçtikleri buğday ve samanını ayırıp ayrı, ayrı römorklarla taşıdıkları için ekin biçimi de yavaş oluyor” dedi. Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, Muş il genelinde bu yıl 1 milyon 400 bin dekar alanda buğday, 200 bin dekar alanda arpa ekimi yapıldığını bu yıl ortalama geçen yıllara oranla bire 8-10 arasında verim beklenildiğini söyledi.
Muş Ovası Gazetesi