Skip to main content

Dilenci bolluğu

Muş Haber Fotoğrafı

İslam Dünyasının büyük bir önem verdiği Ramazan Ayında fırsatçı dilenciler iş başında. Özellikle cami önlerinde yanlarına aldıkları çocuklar ile birlikte dilenmeye çalışanlar vatandaşların tepkisini alıyor. Çoğunun il dışından geldiği iddia edilen bu dilencilere yetkililerin bir çözüm bulması gerekiyor.

Ramazan Ayının gelmesi ile birlikte sayılarında ciddi oranda artış olduğu gözlenen dilenciler vatandaşları canından bezdirdi. Dilenciliği meslek haline getiren ve çoğu il dışından gelen kadın ve çocukların kentten uzaklaştırılması vatandaşların en büyük beklentisi arasında.

Cami avlularında ve işlek caddelerin kaldırımlarında dilenen kadınlar vatandaşlardan sadaka almak için adeta yalvarıyor. Ramazan Ayında insanların iyi duygularından istifade eden dilenciler halkın sabrını taşırdı. Ana caddeler güzergahındaki iş yerlerini de sık sık rahatsız eden dilenciler, para yerine gıda mamulleri de isteyerek esnafları rahatsız etmeye başlıyorlar.

Yine ara sokaklarda evlere kadar gidip hane sakinlerini rahatsız eden dilenciler, yağ, şeker, mercimek, pirinç gibi temel gıda malzemeleri istiyorlar. Şehir merkezinde esnafın, ara sokaklarda hane sakinlerinin huzurunu bozan dilencilerin Ramazan Ayı süresince sıkı bir denetim altında tutulmaları bekleniyor.

Özellikle iş hanları ve alış veriş merkezlerinde onlarca dilenci ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, bunlar şehri istila etti demekten kendilerini alamıyorlar.

Çevre illerden Muşa gelerek dilenen ve dilenciliği meslek haline getiren çoğunluğunu bayanların oluşturduğu dilencilere tepki gösteren esnaflar, yetkililerin çözüm bulması gerektiğini söylüyorlar.

Başta büyük kentler olmak üzere hemen hemen her kentin caddelerini, cami önlerini istila eden dilenciler, Muşu da kontrol altına aldılar. İstasyon caddesinin kaldırımları dilencilerle doldu. Her adımda bir dilenci, önüne açtığı mendille para istemeyi sürdürüyor.

CAMİ AVLULARI ONLAR İÇİN CAZİP

İstasyon caddesinin yanı sıra çok sayıda iş merkezinin merdivenleri de onların mekânı oldu. Cuma günleri başta olmak üzere vazgeçemedikleri mekânlardan biride cami önleri. Cuma günleri her bir caminin önünde en az 6-7 dilenci mekan tuttu.

Bazıları da esnafları tek tek dolaşarak ya da caddelerde yürüyenlerin ardına takılarak para almaya çalışıyorlar. Dilencilerin büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Bunun yanı sıra bazı genç kadınlar ve yaşlılar da dilenenler arasında. Özellikle kimi genç kadınlar, caddenin ortasına serdiği bir parça bezin üzerine körpe çocuğunu bırakarak, insanların duygularıyla oynamak suretiyle para alma yolunu deniyor.

İL DIŞINDAN GELİYORLAR

Dilencilerin en dikkat çekici yönlerinden biriside büyük çoğunluğunun il dışından gelmiş olmaları. Edinilen bilgilere göre, bunlar ekip halinde çalışıyorlar ve belli aylarda gruplar halinde değişik illere gidip il merkezlerinin biraz uzağında çadır kuruyorlar. Sabah saatlerinden itibaren kente dağılan dilencilerin çoğunluğunun durumu da gayet iyi. Yani bilgiler bu kişilerin dilenciliği meslek edindikleri ve organize çalıştıkları yönünde.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri