Skip to main content

İhalelerdeki rekabet 21-F ile engelleniyor

Muş Haber Fotoğrafı

Acil durumlarda devlet kurumlarının mağdur edilmemesi sebebiyle kullanılması öngörülen Kamu İhale Kanununun 21nci maddesinin son yıllarda yatılı okullar ve pansiyonlarda sıkça kullanılması tepkilere sebep olurken, pazarlık ve rekabet şartlarının oluşmadığı için yüksek maliyetlerle mal ve hizmet alımının yapılarak devletin zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

Yaz tatilinde acilen kömür ve gıda alımının sebebi ne?

İl genelindeki yatılı okul ve pansiyonların eğitim ve öğretim yılı süresince kullanılması için alınması gereken kömür, gıda ve çeşitli hizmet alımlarının yaz tatilinde 21- f maddesi kapsamında alınmasının gerekçesi merak konusu. Okulların tatil olması sebebiyle acil gıda ihtiyacının olmaması ve yaz mevsimi olması sebebiylede kaloriferlerin yakılmadığı düşünüldüğünde hangi sebeple açık ihale ile mal ve hizmet alımının yapılmaması, rekabet ortamının oluşturulmamasına sebep olan okul idarecileri akıllarda soru işaretleri uyandırıyor.

Rekabet şartları ortadan kaldırılıyor

Düzener Kuru Gıda Bakliyat Ltd. Şti Yetkilisi Taner Düzener, son yıllarda yatılı okul ve pansiyonlarda 21 f maddesi kapsamında ihalelerin yapılmasının adet haline geldiğini belirterek, devletin zarara uğratıldığını ve bir çok haksızlığa yol açıldığını kaydetti. Bir çok ihalenin yeterli rekabet şartı oluşmadığı için yüksek fiyatlarla alım yapılmasına sebep olan 21 f maddesi ile ihale yapılmasının yandaşlara iş imkânı sağlamaktan öte bir şey olmadığını kaydetti.

21 F ile devlet zarara uğratılıyor

Bazı ihalelerin akşam saat 16.00 ile 17.00 arasında EKAP ihale sistemine atıldıktan sonra ertesi gün sabah erkenden ihale yapılmasına şahit olduklarını kaydeden Düzener, Yetkili mercilerin bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Yetkili kurumlar bu konuyu araştırabilirler. Okullarda öğrencilerin bulunmaması sebebiyle yaz tatilinde ihalelerdeki davetiye ve 21 f maddesi ile alım yapılmasındaki hız, acele neden? Açık ihale ile yapılan gıda alımındaki fiyatlarla 21 f maddesi ile yapılan ihaledeki fiyatları karşılaştırsınlar diye konuştu.

Yazın ortasında kar mı yağdı?

Temiz Isı Gereçleri İnş. Temizlik Maddeleri, Gıda San. Tic. Ltd. Şti Yetkilisi Kemal Devrim ise 21 f maddesi ile ihale şartlarının kanun kılıfına uydurulduğunu ama etik olmayan bir çok yanlışın yapıldığını kaydetti. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Kemal Devrim, Kamu ihale yönetmeliğine göre 21 f maddesi davetiye usulü ile mucbir sebepler dikkate alınacak şekilde alımı mecbur olan malzemeler için kullanılan alım şeklidir. Ama ne yazık ki ilimizde bu farklı şekilde kullanılıyor. Yatılı ve pansiyonlu okulların idarecileri 21 f maddesi kapsamında yaz tatilinde yazın ortasında kömür almasının gerekçesini kim açıklayabilir. Yazın ortasında Muşta afet mi oldu, kar mı yağdı ki acilen davetiye usulü kömür alımı yapılıyor. Bunun açıklamasını kamuoyuna bırakıyorum. Neden tüm kömür satıcıları değil de sadece 3-4 tane firma davet edilip kömür alımı yapılıyor dedi.

Vali ve Milli Eğitim Müdürüne çağrı

Devletin zarara uğratıldığını kaydeden Devrim, şunları kaydetti; Mesai bitiminden sonra EKAPa ihale ilanının atıldığını ve ertesi gün sabah erkenden hiçbir firmanın ihale evraklarını hazırlamaya zamanı olmayacak şekilde alelacele ihalelerin yapıldığına şahit oluyoruz. İhaleler oldubittiye getirilerek devlet zarara uğratılıyor. Her yıl bu şekilde alımların tekrarlandığı açıkça ortada. Bu şekilde yapılan alımlardaki fiyatın yüksekliği de kayıtlarda bulunmaktadır. Bu durumun Sayın Valimiz, Sayın Milli Eğitim Müdürümüz tarafından incelenmesini talep ediyoruz. Muş Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası da bu duruma el atmalıdır

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri