BDP Muş Milletvekili Demir Çelik Milli Eğitim Bakanlığına verdiği soru önergesinde: “Seçim Bölgem olan Muş İli Malazgirt ilçesinde bulunan Alparslan İlkokulu/Ortaokulu’nda 931 öğrenci bulunmaktadır.
Okulun maddi yetersizliklerinden ötürü gerekli araç ve gereçleri sağlanamadığından kütüphane ve bilgisayar laboratuarını kullanamamaktadırlar. Burada okuyan öğrencilerimiz kitap okuma kültüründen ve çağımızın gerektirdiği bilgi teknolojisinden mahrum kalmaktadırlar. Bu bağlamda; Yukarıda bahsetmiş olduğum Alparslan İlkokulu/Ortaokulu hakkında Bakanlığınıza ulaşan herhangi bir şikâyet, dilekçe var mıdır? Okullarda bulunması gereken fakat hala temin edilemeyen araç ve gereçler nelerdir? Bu eksiklikler ne zaman giderilecektir? Muş ili baz alındığında kaç öğretmen açığı bulunmaktadır? Bu öğretmen açığının branşlara göre dağılımı nedir?
Muş ilinde bulunan öğretmen açığını kapatmak için Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılacaktır?” dedi. Çelik Kültür ve Turizm Bakanlığına verdiği soru önergesinde de: “Seçim Bölgem olan Muş’ta bulunan birçok tarihi eser bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle gün geçtikçe tahrip ve yok olma tehlikesi altındadır. Birçok tarihi eser arasında yer alan Haspet Kalesi Muş’un güneyindeki Kızıl Ziyaret Dağı’nın doğu uzantısı bir yamaçta bulunmaktadır. Surları ve iki kulesi kısmen ayakta kalan Haspet Kalesi, define avcıları tarafından tahrip edildiğinden diğer kısımları tamamen yıkılmış durumdadır. Muş ilinin tarihi ve doğal güzelliklerinin korunarak gelecek nesillere devredilmesi ve doğal güzelliklerinin turizme kazandırılarak yöre halkının ekonomisine katkı sağlaması için gerekli yatırımların yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda; Muş ilimizin tarihi ve doğal güzelliklerinin neler olduğuna dair bakanlık olarak yapmış olduğunuz bir envanter çalışması var mıdır? Bakanlığınıza bağlı kaç resmi kurum Muş ilinde faaliyet göstermektedir? Bu kurumlarda kaç personel görev yapmaktadır?
Define avcıların verdiği zararlardan dolayı tahrip edilen Haspet Kalesi’nin yeniden onarılması ve korunmaya alınması için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?” dedi. Çelik son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verdiği soru önergesinde ise: “Seçim bölgem olan Muş’ta, belediye tarafından toplanan çöplerin şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzak bir alanda imha edilmesi hem çevreyi hem insan sağlığını tehdit etmektedir. Toprak Baba dinleme tesislerinin arka tarafında ve Sungu ile Kepenek köyleri arasında yakılan içerisinde kimyasal atıkların da olduğu çöpler, yurttaşların arazilerini kullanılmaz hale getirmekle kalmıyor; bölgede otlayan hayvanlara zarar veriyor, en önemli geçim kaynağı hayvancılık olan vatandaşların ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor.Bu bağlamda; Sungu ve Kepenek köyünde yaşayan vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkileyen bu çöp sorunu hakkında Bakanlınızca bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?
Yerel belediyelerin birincil görevlerinden biri çevre temizliği ve çöp depoloma-ayıştırma hizmetidir. Muş belediyesinin bu hizmeti vermemesi bilginiz dahilinde midir? Çöplerin ayrımı evden başlayarak yapılmalı ve çöp kutuları da buna uygun hale getirilmelidir. Halkı bilinçlendirmek için Bakanlığınızca bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülüyor ise bu çalışmalar nelerdir? Muş ili için Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulması yönünde bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?” dedi.
Muş Ovası Gazetesi