Büro Emekçileri Muş İl Temsilcisi Zahir Aktaş yazılı basın açıklaması yaptı. Aktaş, 2014 yılı bütçe görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte maliye emekçilerinin gözü kulağı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundadır dedi.
Aktaş açıklamasında, 2014 yılı bütçe sunumunda adeta bir Türkiye güzellemesi yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şaha kalkan Türkiye ekonomisinde emekçileri enflasyona ezdirmediklerini, eğitime ve sağlığa bütçeden yüksek pay ayırdıklarını, IMFye borcumuzun bittiğini hatta IMFye borç verebilecek duruma geldiğimizi, 2014 yılı bütçesinin en çevreci bütçe olduğunu vb. uzun uzun anlattı. Maliye Bakanının çizdiği Türkiye Tablosu ile bu ülkede yaşayan emekçilerin Türkiyesi arasındaki farkı cennet ve cehennemle kıyaslamak asla bir abartı olmayacaktır ifadelerine yer verdi.
Eşit işe eşit ücret sloganını da hatırlatan Aktaş, Büro Emekçileri Sendikası olarak özellikle 2005 yılında kurulan Gelir İdaresi Başkanlığı sürecinin öncesinden bu güne kadar ortaya koyduğumuz yaklaşımlarla Maliye Emekçilerinin taleplerinin sözcüsü olduk, eşit işe eşit ücret sloganı bu süreçte adeta BESle özdeşleşen bir slogan haline geldi. Maliye Emekçileri arasında Gelir-Gider, Uzman olan- olmayan, eski-yeni gibi suni ayrımların karşısında bir bütün olarak Maliye Emekçilerinin sesi soluğu olmaya çalıştık. Maliye Bakanına göre emekli maaşları bağlanma oranında Türkiye Avrupada birinci sıradadır. Maalesef bakanlığını yaptığı teşkilatta on binlerce Maliye Emekçisi emekli olduklarında mevcut maaşlarının 1/3ünü ancak alabildiklerinden, emekliliği hak ettikleri halde emekli olamamaktadırlar. Maliye Bakanı kendi çalışanlarının hali böyle iken gözümüzün içine baka baka yalan söylemektedir. Maliye Bakanı 2010 yılında sendikamız Genel Merkez Yöneticileriyle yaptığı görüşmede Gelir Uzmanları ile Memurlar arsındaki 500 TL farkın fazla olduğunu, ek ödemeleri bir enstrüman olarak kullanıp bu farkı azaltma konusunda sendikamıza söz verirken, daha sonra altında kendi imzasının da olduğu 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile aradaki maaş farkını neredeyse 1000 TLye çıkararak adeta Maliye Emekçileri ile dalga geçmiştir.
Maliye Emekçilerinin içinde bulunduğumuz yılda yalnızca fazla mesailerin kaldırılmasından kaynaklı yıllık kayıpları 5000 TLnin üzerindedir. Memur Sen konfederasyonu ile Hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmeye göre 2014 yılında maaşlarımızda ortalama 120 TL. artış yapılacaktır. Yapılacak bu artışın vergi diliminde gerçekleşecek artışla elimizden geri alınacağı, dolaylı vergi artışları ve zamlarla mevcut gelirimizin daha da azalacağı ortada iken 2014 yılında enflasyon oranı ne olursa olsun fark olarak maaşlarımıza yansıtılmayacaktır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak Maliye Emekçilerine enflasyon farkı ödemesinin 2014 yılı bütçe kanununda yer verilmesini ve 666 KHK ile kesilen fazla mesai ücretinin ek ödemelere eklenmesi ve ek ödemenin emekli aylığıma dahil edilecek şekilde yeniden düzenleme yapılarak mağduriyetimizin giderilmesi amacıyla çalışanlarla beraber Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına dilekçe göndereceğiz dedi.
Maliye Bakanlığının bütçesi Maliye Emekçilerinin taleplerinin göz ardı edilerek görüşülmesinin doğru olmadığını belirten Aktaş talepleri şu şekilde sıraladı: Kamuda en düşük maaşın Konfederasyonumuz KESKin açıkladığı yoksulluk sınırı rakamı olan 3.741 TL seviyesine çıkartılması, Yoksulluk sınırı rakamının en alt vergi diliminden vergilendirilmesi, Konfederasyonumuzun açıkladığı açlık sınırı rakamı olan 1.183 TL üzerinden herhangi bir kesintinin yapılmaması, Ek ödemelerin emekli aylığına esas kazanca dâhil edilmesi, Eşit işe eşit ücret talebimizin karşılanması, Fazla mesai uygulanmasının kaldırılmasından dolayı oluşan gelir kayıplarımızın karşılanması, Bakanlıktaki ayrımcı uygulamalar ile il içi ve il dışı rotasyon uygulamalarına son verilmesi, Tüm illerde servis taleplerimizin yerine getirilmesi, Fiili olarak genel idari hizmetlerde çalışan yardımcı hizmetlilerin genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesi, Toplu sözleşme ve grev hakkının önündeki fiili engellerin kaldırılması, Kamuda istihdam edilen 4/B, 4/C, 50/D, taşeron, kapsam için, kapsam dışı vb. gibi farklı statülerdeki kamu emekçileri 4/A statüsüne geçirilerek güvenceli olarak çalıştırılmalı, taşeron ve sözleşmeli çalışma yasaklanmalıdır.
Büro Emekçileri Sendikası olarak taleplerimizdeki kararlılığımızı 2014 yılı bütçesi TBMM Genel Kuruluna geldiğinde yapacağımız grevle bir kez daha ortaya koyacağımızı buradan kamuoyu ve emekçilerle paylaşıyor, tüm Maliye Emekçilerini taleplerimiz için mücadele etmeye davet ediyoruz.
Muş Manşet Gazetesi