Muş ilinin yatırım programını hazırlayan ve karar mekanizması olan İl Genel Meclisi kendi söküğünü dikemez durumda. Yeni meclis binası için üç kez karar alan İl Genel Meclis üyeleri halen kırık dökük sandalyelerde oturmaya devam ediyorlar.
İl Genel Meclisi 2008 yatırım programının görüşmelerine devam ediyor. Bu görüşmeler sırasında yatırımların aktarılacağı ilçe Kaymakamlar da meclise gelerek İl Genel Meclisine bilgi sunuyor. Her yıl milyon YTL’lerin onayını veren İl Genel Meclisi ise kendi söküğünü dikemez hale geldi. İl Genel Meclis toplantısının ve grup odalarının yetersiz kalması nedeniyle meclis üyeleri geçtiğimiz dönemlerde yeni meclis için üç kez karar almıştı. Alınan bu karar valilik tarafından da onay gördü. Fakat kararın üç kez alınmasına rağmen meclis üyeleri derme çarpma salonda hizmet etmeye çalışıyorlar.
BİR ÇOK KURUMA PARA AKTARIYOR
İl Özel İdaresinin karar mekanizması olan İL Genel Meclisi yaptığı toplantılarda bir çok kurumun ihtiyacı için para aktarıyor. Fakat meclis kendi ihtiyacını karşılamıyor. Üç kez alınan kararın uygulanmaması nedeniyle meclis üyeleri çalışmalarını kırık dökük sandalyelere oturarak sürdürmeye çalışıyor. Türkiye de bir çok meclis toplantıları dijital ortamlarda yapılırken, il genel meclisi sandalye ve masalarını yenileyemedi bile. 1980 yıllardan kalma sandalye ve masalarda karar çıkartamaya çalışan meclis üyelerinin sandalyeleri sık sık kırılıyor. Kırılan sandalyeler ise bir vida yardımı ile yeniden tamir edilerek kullanıma sokuluyor.
MECLİS SOLANU DEĞİŞİME GİRMELİ
İl Genel Meclisi salonunda eksiklikler ard ardını kovalıyor. Meclis Başkanının oturduğu koltuk ve kürsünün diğer masalardan farkı yok. Yine meclis katiplerinin gündemi bilgisayar ortamına geçiremiyorlar. Eski usül not alan katipler bir çok ayrıntıyı da kaçırıyor. Mecliste raportörün eksikliği nedeniyle bir sonraki ay okunan meclis tutanaklarına meclis üyeleri eksik olduğundan dert yanıyorlar. Yine bir çok ilde meclis üyelerinin konuştuğu kürsüde var olan ses sistemi, bizim meclis salonumuzda eksik durumda. Meclis üyeleri çıplak sesle üyelere hitap etmek zorunda kalıyorlar. Oylamalar ise yine tarihten bir sayfa gibi. Yapılan seçimlerde meclis üyeleri kabinin olmaması nedeniyle yan salondan meclis başkanının odasına açılan kapıdan geçerek oy pusulalarını zarfa koyuyorlar. Meclis yapılan oylamaların sonucunu dijital ortam yerine kara tahtaya yazıyor. Meclis binasının genelinde olması gereken kamera sistemi ise yine bizim mecliste yok. Meclis toplantıları tek bir kamera ile kayıt altına alınmaya çalışılıyor.
SALON KÜÇÜK GELİYOR
İlin önemli kararlarının verildiği meclis salonu 24 üyeye küçük geliyor. Meclis üyeleri sıkıştırılmış sınıftaki öğrenciler gibi masalarda zorlukla oturuyorlar. Üyeler sıkış tepiş oturdukları masalarda bazen kürsüde konuşulanı ses sisteminin olmaması nedeniyle duymakta zorluk çekiyor. Öte yandan meclise gelen konuklar ise yine kırık dökük sandalyelerde meclisle iç içe oturuyor. Meclisi takip eden gazetecilere ise belirli bir yer ayrılmaması ise en büyük sıkıntı. Meclis muhabirleri oturup not alabilecek bir masa olmaması nedeniyle kırık sandalyelerde meclis gündemini takip etmeye çalışıyor. Muş Ovası
NULL