Skip to main content

Altıncı bölgedeyiz

Muş Haber Fotoğrafı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik sistemine göre Muş, 6. bölgede yer aldı. 6. bölgede yer alan illerdeki işverenler, SSK işveren payından, SSK işçi payından ve Gelir Vergisi Stopajından kurtulacak.

Başbakan Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Yeni teşvik sistemini açıklayan Başbakan Erdoğan, “Bugün açıklayacağımız yeni teşvik sistemini hükümetimizin uygulamaya koyacağı 4. teşvik sistemi olacaktır. 2003, 2006 ve 2009 yıllarında da dönemin ihtiyaçlarını gözeterek teşvik sistemini yenilemiş ayrıca belli dönemlerde kısmi teşvikleri bildiğiniz gibi uygulamaya koymuştuk” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, yeni bölgesel harita hazırladıklarını ifade ederek, “Bölgesel teşvik uygulamasına esas teşkil eden bölgesel haritayı ele aldık. Kalkınma Bakanlığımız, illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması çalışmasını yeniliyor. Böylece illerimizi sosyo-ekonomik, gelişmişlik düzeyine göre 6 ayrı bölgede sınıflandırdık” dedi.

Başbakan Erdoğan, yeni bölgesel harita için, “Böylece bu yeni teşvik uygulamasında bölgesel sistem yerine, il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiyoruz. Şurası özellikle önemli; illerin bölgesel dağılımındaki yerleri, daha sonra TÜİK’in periyodik çalışmaları sonucunda elde edilecek veriler çerçevesinde gözden geçirilebilecek, bir değişim varsa, illerimizin listedeki yeri de ona göre değişebilecektir. Yani bu sabit değildir, değişkendir” diye konuştu.

Yeni teşvik sisteminin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, yeni teşvik sisteminin Türkiye’de yatırımı özendireceğini söyleyerek, bu teşvik sisteminde belirlenen hedefleri de tutturacaklarını kaydetti. Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle ayrıca Doğu-Batı, Kuzey-Güney arasındaki farklılıkların da atılan bu adımlarla giderilmiş olacağını ifade etti.

Bölge Sorunlarının Çözülmemesi İçin Terör Örgütü Elinden Geleni Yapıyor

Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünde ise, terör konusuna değindi. 6. Bölge’deki gelişmemişliğin önünde terör olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Şuanda bu bölgede özellikle terör tehdidi olmamış olsa, inanıyorum ki bu bölge süratle sıçrayacaktır. Süratle kendisine yakın bölgelerdeki o ekonomik gelişmeyi o da yakalayabilir. Ama terör örgütü acımasız olarak bölgesine, bölge insanına ihanet etmektedir. Ve bölgeye yatırım gelmemesi, bölgede yatırım yapılmaması, dolayısıyla bölge sorunlarının çözülmemesi için terör örgütü elinden geleni yapıyor” diye konuştu.

Yeni Teşvik Sistemi’yle 6. bölgede önemli bir adım atıldığını belirten Başbakan Erdoğan, “6. bölgede yatırım yapan, SSK işveren payından kurtuluyor, SSK işçi payından kurtuluyor ve Gelir Vergisi Stopajından kurtuluyor. Yani bu ne demektir? Asgari ücretle toplam maliyeti işgücünü satın almaktadır. Emeği satın almaktadır. Her şeyi, burada artıları devlet üstlenmiş oluyor ve işverene sadece asgari ücret kalmış oluyor net olarak” diye konuştu.

Erdoğan sistemin yatırımcılara getireceklerini şöyle açıkladı: “KDV istisnası, gümrük vergisi istisnası, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi desteği, KDV iadesi desteği sağlanacak. Yeni sistemle sanayinin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımlar desteklenecek. Yatırım yapılacak yere yatırımcı karar verecek. Stratejik yatırımlar aynı koşullarla desteklenecek. Stratejik yatırımlara yapılacak destekler: Yatırım malı ithalat malı makine teçhizat için gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası. 7 yıl süreyle sigorta primi desteği. Yatırımın yüzde 50’si kadar vergi indirimi. Yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği. Yatırım yeri tahsisi. Asgari 500 milyon tutarındaki yatırımlar için bina ve inşaatta KDV istisnası. KDV iadesi desteğiyle finansman yükü azaltılacak. Yeni sistemde eğitim yatırımları da desteklenecek. Belirli büyüklükteki otomotiv, uzay, rüzgar sanayi yatırımları desteklenecek. Demiryolu, madencilik, turizm yatırımları yine 5. bölge desteği alacak.

İl Bazlı 6 Bölgeye Ayrıldı

Yeni sistemle bölgesel teşvik sisteminin etkinliği artacak. Bölgesel harita yeniden ele alındı. İller sosyoekonomik gelişmişlik düzeyine göre 6 bölgeye sınıflandırıldı. Yeni uygulamada bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçildi.

Yeni sistemde az gelişmiş illere (6. bölge) yapılacak yatırımlar daha avantajlı şekilde desteklenecek. Bu illerdeki yatırımı yapacakların sigorta primi ödemeleri 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak.

6. bölgede yatırım yapacak firmalar yatırımın yüzde 50’sine, OSB içinse yüzde 55’ine tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacaklar. Faiz desteği tavanları da yükseltilecek.

6. bölgede 31 Aralık 2013’e kadar başlanacak yatırımlarda sigorta primi desteği 10 yıl uygulanacak. Bu tarihten sonra ise 7 yıl uygulanacak.

Yatırımcı vergi indirimi desteğini yatırım döneminde elde ettiği kazançlara da uygulayabilecek.

Azami faiz destek tutarları 500-900 TL’ye kadar yükseldi. 6. bölgedeki yatırımlarla sağlanan istihdam için asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir vergisi stopajı 10 yıl boyunca terkin edilecek.

Yeni teşvik sistemi 1 Ocak 2012’den itibaren geçerli olacak.

Yeni teşvik sistemiyle cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malların üretiminin artırılması hedefleniyor.

 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Bulanık’ta ilkokul öğrencilerine kitap hediye edildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Sanat ve Kültür Topluluğu, “Geleceğin Okurlarına Bir…

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Kültür Sanat Haberleri

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

Muşlu Oyuncu Ömer Akalın’a Altın Koza’da Büyük Onur

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film…

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri