Skip to main content

Sağlık Müdürlüğü antibiyotik kullanımına dikkat çekti

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Sağlık Müdürlüğü, antibiyotik kullanımıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Gelişi güzel antibiyotik kullanımının yanlış olduğunun belirtildiği açıklamada; “Antibiyotik kullanımında en çok yapılan yanlışlardan biri de grip veya nezle iken antibiyotik kullanmaktır. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlarda işe yarar, domuz gribi de dahil, grip ya da nezle gibi viral enfeksiyonlarda işe yaramaz. Antibiyotikler sanıldığı gibi virüslerin diğer insanlara yayılmasını engellemez, iyileşme sürecini kısaltmaz. Buna karşılık antibiyotiklerin yanlış kullanımı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmalarına yol açar” denildi.

‘18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ sebebiyle yapılan açıklamada, antibiyotik direncinin yıllar öncesinden bu yana bilindiğini ifade edilerek, “Ancak son zamanlarda direnç gelişimi çok artmış ve hem Avrupa’da hem de yurdumuzda halk sağlığı tehdidi halini almıştır. Eğer bu sorun ciddiye alınmaz ve antibiyotik kullanım hızı aynı şekilde devam ederse, direnç nedeniyle antibiyotik öncesi çağa dönülecek ve basit bir enfeksiyon dahi tedavi açısından sorun olabilecektir. Buna karşılık direnç oranlarını ulusal düzeydeki çalışmalarla düşüren ülkeler de vardır. Uzun vadede, antibiyotik kullanımında akılcı davranmak ve enfeksiyonların kontrolünü sağlamak yolu ile antibiyotik direnç gelişimini azaltmak mümkündür. Bu amaçla Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte, 18 Kasım’ı yıllık ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ olarak ilan etmiştir” kaydedildi.

‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nün antibiyotik direnci problemine karşı hekimlerde ve toplumda farkındalık oluşturmayı amaçladığının da belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bu yolla antibiyotiklerin gelecekte de güvenle kullanılabilmesi için herkesin katılım sağlaması hedeflenmektedir. Antibiyotiklerin akılcı bir şekilde kullanımını sağlamak için ne zaman kullanmak gerektiğini ve nasıl kullanılacağını iyi bilmek gerekir. Antibiyotikler bakteriyel hastalıklarda işe yarar. Hastalığın bakteriyel olup olmadığına da hekim karar verir. Dolayısı ile antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve yalnızca doktor tavsiye ettiğinde kullanılmalıdır. Bu durumda da doktorun verdiği saatlerde, verdiği miktarda ve süre ile kullanmak özellikle önem taşımaktadır. Antibiyotik kullanımında en çok yapılan yanlışlardan biri de grip veya nezle iken antibiyotik kullanmaktır. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlarda işe yarar, domuz gribi de dahil, grip ya da nezle gibi viral enfeksiyonlarda işe yaramaz. Antibiyotikler sanıldığı gibi virüslerin diğer insanlara yayılmasını engellemez, iyileşme sürecini kısaltmaz. Buna karşılık antibiyotiklerin yanlış kullanımı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmalarına yol açar. Bu durumda da antibiyotik lazım olduğunda artık işe yaramaz, bizi tedavi etmez. Yine direnç gelişimi, grip sonrası zayıflayan bünyede olabilecek bakteriyel enfeksiyonların tedavisini güçleştirebilir. Ayrıca ishal gibi daha birçok yan etkilere yol açar.”

Antibiyotiklerin doğru yerde kullanılması halinde işe yaradığının belirtildiği açıklamada; “Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlarda işe yarar, grip ya da nezlede işe yaramaz. İyileşme sürecini ise kısaltmaz. Virüslerin diğer insanlara yayılmasını engellemez. Antibiyotikler ishal gibi birçok yan etkilere yol açar. Grip ve diğer viral enfeksiyonlar sırasında alınan antibiyotikler daha sonra gelişebilecek olan bakteriyel enfeksiyonların tedavisini güçleştirebilir. Doktorunuz tavsiye ettiği zamanda belirtilen doz ve saatlerde antibiyotik alın. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile antibiyotiğinizi kesmeden almaya devam edin. Aksi taktirde bakterilerin hepsi ölmemiş olabilir ve hastalığınız tekrarlayabilir. Artan antibiyotiklerinizi ise atın. Bir sonraki hastalığınızda uygun olamayabilir ve son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Başkası için yazılmış olan antibiyotikleri asla kullanmayın. Unutmayın ki, bunlar sizin hastalığınıza uygun olmayabilir. Mutlaka doktorunuza danışın” ifadelerine yer verildi.
 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta toplu taşımaya zam geldi

Muş Alparslan Üniversitesi ulaşımını yapan özel halk otobüslerine zam geldi. 2024-2025 Eğitim öğretim…

Çiftçilere 1.9 Milyar Liralık Destek

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “1 milyar 962 milyon 46…

Muş’ta Metan Gazı Çıkarıldı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA)…

Eğitim Haberleri

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Köy Okulu Boyama Etkinliği Gerçekleştirildi

Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksekokulu Turna Sosyal Gelişim Topluluğu, “Bir Hayal Bir…

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti

Muş Yurtlarına Binlerce Öğrenci Yerleşti: Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir’den…

Kültür Sanat Haberleri

1071 Halk Oyunları Spor Kulübü Miniklerde Türkiye Şampiyonasına Hazırlanıyor

Muş’u Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Kulüpler Arası Grup Birinciliği müsabakalarında başarıyla temsil…

Muş’un Köklü Tarihine Işık Tutan Kitap Tanıtımı Gerçekleşiyor

Muş’un derin tarihini ve kültürel zenginliklerini mercek altına alan “Geçmişten Geleceğe Muş” adlı…

Sezgin Hatipağaoğlu Yeşilay’ın 2024 Uluslararası Bağımlılıkla Mücadele Fotoğraf Yarışması’nda Ödül Kazandı

Muş Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Sezgin Hatipağaoğlu, Yeşilay’ın 2024 yılında düzenlediği Uluslararası…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri

 
Muş Haber Tanıtım