Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Gençlik Merkezleri arası değişim programı kapsamında Aydın’dan Muş’a 20 genç geldi. Daha önce Muş’tan da 20 genç Aydın’a gitmişti.
Dün Muş’a gelen Aydınlı Gençler bugün vali Erdoğan Bektaş ile bir araya gelecek. Aydın’la eşleşen Muş 1. Etabı 14-18 Haziran tarihlerinde Aydın’da gerçekleştirildi. 2. Etabı ise 26-30 Temmuz tarihleri arasında Muş’ta gerçekleştirilecek. Aydın’dan gelen 20 gencin yanı sıra Muş’taki Gençlik Merkezi üyesi 10 kişi 4 gün süre ile Muş’u tanıyacaklar.
Bugün öğleden sonra Cami ve tarihi eserler gezecek olan Aydınlı gençler, yarın Malazgirt ilçesinde tarihi mekanları ziyaret edecek. Perşembe günü Mercimekkale Höyüğü ve Arınık Regülatörünü gezecek olan kafile Cuma günü Muş’tan ayrılıyor.
GENÇLİK MERKEZLERİ ARASI DEĞİŞİM PROGRAMI TALİMATI
Amaç: Gençlik merkezleri arası değişim programının amacı, gençlerin ülkemizi tanımaları, bulundukları ilin dışında farklı coğrafi bölgelerde yaşayan gençlerle tanışmaları, onlarla kaynaşmaları ve kültür alışverişinde bulunarak, yeni arkadaşlıklar kurup deneyimler kazanmaları ve tecrübelerini başkalarına aktarmalarını sağlamaktır.
Katılma şartları: Programa, gençlik merkezleri faaliyetlerine aktif olarak katılan, kendi imkânları ile il dışına çıkma fırsatı bulamayan, derslerinde başarılı öğrenciler ile gazi ve şehit yakınlarından gençlerin katılımı sağlanacaktır. Katılımcıların İl merkezi ve ilçelerden seçilmesine özen gösterilecektir. Değişim programına 13-18 yaşları arasında en az 15 gençten oluşan grup ile katılınacaktır.18 yaşından küçük katılımcı gençlerin veli izin belgesi alması zorunludur. Önceki yıllarda değişime katılan gençler yeniden götürülmeyecek, bu tür etkinliklere daha önce hiçbir etkinliğe katılmamış gençlerin katılımı sağlanacaktır. Geziye katılacak gençler kimlik belgelerini yanlarında bulunduracaklardır.
Gruba, Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca açılan Lider Yetiştirme Kursuna katılarak Gençlik Merkezi Lideri Belgesi alanlar veya HEPİBİZ Felsefesi içinde noktalık sisteminde görev alan noktalar lider olarak görevlendirilecektir.
Faaliyet süresi: Gençlik merkezleri arası değişim programı yol hariç en az (5) gün olarak planlanacak ve faaliyet süresince neler yapılacağı karşılıklı görüşmeler sonucunda önceden belirlenecektir. Faaliyette uygulanacak program ekteki taslak programa uygun olarak hazırlanacaktır.
Mali konular: Programa misafir olarak katılacak gençlik merkezi, ulaşım ve harcırahlar ile diğer zaruri giderleri, ev sahibi gençlik merkezi ise konaklama, yeme – içme ve programın diğer giderlerini karşılayacaktır. Giderler öncelikle sponsor bulmak suretiyle, sponsor bulunamaması halinde İl Müdürlüğü bütçesinden karşılanacaktır. Konaklama mümkün olduğunca ilin kendi tesislerinde veya aileler yanında yapılacaktır.
e) Diğer hususlar:
Değişime katılacak olan gençler, gençlik merkezlerinde faaliyetlere etkin olarak katılan ve ilini temsil edebilecek özelliklere sahip gençler arasından seçilecektir.
Program süresi ve katılımcı sayılarının eşitliği gibi hususlara dikkat edilecek, mümkünse gidilecek ili daha önce görmemiş gençler gruba alınacaktır.
Programda tarihi ve kültürel yerler ile özellikle gidilen ili tam olarak tanıtacak yerleşim birimleri (köy, kasaba, ilçe) ziyaret edilecektir. Gençlik merkezinde akşamları ortaklaşa kitap yardımı, çevre düzenlemesi, ağaç dikimi, toplumsal projelere katkı, köy ziyareti ve köy okuluna katkıda bulunma v.b. faaliyetler düzenlenecektir. Ayrıca, gençlik sorunları ve politikaları tartışılarak, katılımcıların sunacağı tiyatro, halk oyunları v.b. etkinliklere yer verilecektir.
Değişim esnasında gençler en az bir gün ailelerin yanında konaklatılacaktır. Konaklamanın yapılacağı aileler önceden belirlenecektir.
Değişimin son gününde misafir ve ev sahibi gençlerden faaliyetle ilgili duygu ve düşünceleri temiz bir kâğıda ve el yazısıyla yazılı olarak alınacaktır (Bilgisayarla hazırlanmış ve önceden hazır formlar kullanılmayacaktır).
Faaliyet bitiminden en geç 7 gün sonra, her iki gençlik merkezi liderince ekteki forma göre hazırlanacak olan “Gençlik Merkezleri Arası Değişim Faaliyet Raporu” gezi fotoğrafları (dijital ortamda, yapılan gezi ve etkinliklerde gençlerin de içinde bulunduğu fotoğraflar çekilecek, raporda katılımcı gençlerin sayısı ve en fazla 50 fotoğraf yer alacaktır) ve gençlerin değişim programı ile ilgili duygu ve düşünceleri ile yorumlarını içeren yazılı görüşleri Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.
Daha önce ev sahibi ilden değişim programları ile Çanakkale-Bilecik gezilerine katılan gençler değişim esnasında düzenlenecek bir etkinlikle birbirleriyle buluşturularak değişim ve Çanakkale- Bilecik programı hakkında duygu, düşünce ve yaşadıklarını paylaşma ortamı sağlanacaktır. Aynı zamanda değişim sırası ve sonrasında program ve amaçları ile gençlerin görüşlerini aktarabileceği televizyon ya da radyo programları düzenlenecektir.
Değişim programı sonrasında misafir olarak katılan gençler, illerine döndüklerinde liderlerinin/noktalarının/gençlik merkezi müdürünün öncülüğünde daha önce değişime katılmamış gençlerle yaşadıkları deneyimleri paylaşmaları için bir sohbet ya da sunum ortamı hazırlanacaktır.
Değişim programında görevlendirilecek Liderler özel olarak seçilecek ve bunların gençlerle iyi iletişim kurmaları sağlanacaktır.
Değişime misafir gençlerle birlikte mutlaka aynı sayıda ev sahibi gençte katılacaktır. Muş`un Sesi Gazetesi