Avrupa’nın ve ülkemizin geleneksel Halk Oyunları 23-30 Temmuz tarihleri arasında yürütülecek olan proje ile Muş’ta sergileniyor.
Grup Gasparyan Adına 6 ülke, 6 kültür, 20 dans: 1 Avrupa ismiyle 1 Nisan 2010 Tarihinde Avrupa Birliği Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Eylem 1.1 Uzmanlığına sunulan proje kabul edilerek 23-30 Temmuz 2010 tarihlerinde Yunanistan, Polonya, Letonya, Romanya, Bulgaristan ve ev Sahibi Ülke Türkiye olarak proje ilimizde yürütülecek.
TURİSTLER MUŞ’TA OLMAKTAN MEMNUN
Avrupa’dan Geleneksel Halk Oyunları Projesi kapsamında Muş’a gelen turistler ev ziyaretleri yaparak vatandaşlarla görüşüp hatıra resmi çektirdiler. Avrupa Birliği Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına Grup Gasparyan adına sunulan ve kabul edilen 6 ülke, 6 kültür ve 20 dans projesi sayesinde Avrupa’nın geleneksel halk oyunlarına katılmak üzere Muş’a gelen turistler burada olmaktan son derece mutlu olduklarını söylediler.
MUŞ İNSANI MİSAFİRPERVER
23-30 Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılacak olan Yöresel halk oyunlarına katılmak için Yunanistan, Polonya, Letonya, Romanya, Bulgaristan’dan Muş’a gelen gençler çalışmalardan artan zamanlarda vatandaşlarla iletişim kuruyor. Muş insanının çok sıcakkanlı olduğunu belirte Gina Fragkogiannı ve Dominika Misiak isimli turistler, Muş’ta olmaktan mutlu olduklarını söylediler.
Turistler, Grup Gasparyan tarafından hazırlanan proje sayesinde Muş’ta olduklarını burada çok güzle vakit geçirdiklerini ve insanların çok misafirperver olduğunu söylediler.
HALK OYUNLARI
Grup Gasparyan Lideri Feyza Uçar yaptığı açıklamada projenin genel içeriği hakkında çeşitli bilgiler verdi. Uçar, “Projemiz 6 ülkeden grup liderleri dahil toplamda 32 gencin katılımıyla Muş İlinde gerçekleştirilecek ve 7 gün sürecektir. Sosyo-ekonomik açıdan imkanları kısıtlı kesimden seçilecek olan bu gençlerle beraber kendi kültürlerimizi oluşturan önemli dönüm noktalarının farklı bir dille tarihe aktarıldığı şekil olan halk dansları üzerinde duracağız. Halk danslarının ortaya çıkış süreci, halk danslarının farklı kültürleri tanımadaki rolü, katılımcı ülkelerin kendi kültürlerine ait halk dansları ve bunların tarihi önemi üzerinde durulacak, atölye çalışmaları yapılacak ve farklı ülke danslarından yola çıkılarak sentez danslar ortaya çıkarılacaktır. Katılımcı ülke gençlerinin dezavantajlı durumları da göz önünde bulundurularak projenin her aşamasında aktif rol almaları için tanışma oyunları, buz kırıcılar, canlandırıcılar, rol canlandırma, resim, boyama gibi yaygın eğitim metotları kullanılacak ve böylece gençlerin kendilerine olan özgüvenlerini arttırıp projeye üst seviyede katılmaları sağlanacaktır” diye konuştu.
Grup Lideri Feyza Uçar projenin iki çıkış noktası olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi: 1. Kına Geceleri’nde okunan türküler ve oynanan oyunlar. Kına gecelerinde annelerin kızlarına verdiği değer ve kızların annelerine olan bağlılıkları oyunlarla ve türkülerle dile getirilir ve ayrıca o gecenin hüznü de yine türkülere yansır.
2. Muş-Van-Hakkari yöresinde çokça oynanan Şemame oyunun bir grup Muşlu ve Vanlı genç tarafından sentezlenerek hip hop tarzında oynanması.
Bu olaylardan yola çıkarak Avrupa’daki farklı kültürlerin de kendilerine ait sevinçlerini, hüzünlerini yansıtan halk oyunları ve ezgüler olduğunu düşündük. Daha önce Muşta yapılan Gençlik projelerinin de bize yansıyan olumlu etkisiyle böyle bir proje yapmaya karar verdik”. Muş`un Sesi Gazetesi