İlimize yakın olan köylerde çayırların biçilmesinde çayır biçme makineleri kullanılırken, dağlık bölgelerde ise halen tırpanla çayır biçme geleneği devam ediyor.
Türkiye de kaba yem ihtiyacının karşılanması için çayır biçmede kullanılan tırpan, yerini çayır biçme makinelerine bırakıyor. İlimizde özellikle kırsal alanda halkın büyük bir kısmının geçim kaynağını hayvancılık oluşturmakta. Hayvancılıktan kar elde edebilmek ise ekonomik bir hayvancılığa bağlı olup, işletmelerin kaba yem üretimine önem verip uygun fiyata kaba yem üretmesi de bu açıdan büyük önem taşımakta. Hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının büyük bir kısmı çayırlık alanlardan karşılanmaktadır.
Çayır biçme daha çok tırpan ve orak adı verilen araçlar ile yapılıyor. Bu araçlarla yapılan çayır biçme işlemi zahmetli, zaman alıcı ve maliyeti yüksek olduğu için son zamanlarda yeni yöntemler aranmakta. Türkiye de en çok kullanılan çayır biçme araçlarının başında orak ve tırpan gelse de bunlarla hasat, çağın gerilerinde kaldı. Bugün ise çoğunlukla makine gücü ile çalışan çayır biçme makineleri kullanılmakta. Merkeze yakın köylerde çayır biçme makineleri kullanılırken, dağlık kesimlerde ise köylüler meralarını tırpanlarla biçerek hayvanlarının kaba yem ihtiyacını karşılıyorlar. Yeşil yem bitkilerini istenilen büyüklükte, en az kayıpla, çabuk ve uygun şekilde hasat etmeye yarayan yeni çayır biçme makineleri, büyük bir hızla yaygınlaşmakta. Bu nedenle ülkenin büyük bir bölümünde devletinde desteği ile tırpan ve orak yerine çayır biçme makinelerinin yaygınlaştırılmasına çalışılmakta. Vatandaşlarında daha kullanışlı, verimle ve maliyetinin açlığını anlamış olmasından dolayı çayır biçme makinelerin hızla yayılmakta. Hem işletmeler açısından ve hem de arazi bakımından uygun olacağı düşüncesiyle desteklenen çayır biçme makineleri son yıllarda ki atılım ile tırpanın yerini almaya başladı. Bu makinelerin yaygınlaşması makineli tarıma geçişin sağlanması yanı sıra, aynı zamanda daha ekonomik bir şekilde çayır biçme işlemi yapılmış olacak. Çayır biçme makineleri aynı zamanda bahçeler de ve ağaç altlarında yüzde 45 derece meyilli arazilerde kolayca kullanılabilir olması nedeniyle de vatandaşlar tarafından tercih edilmekte. Ülke çapında hızla yaygınlaşan çayır biçme makineleri yeni istihdam alanı oluşturacağı gibi ekonomik bir tarım ve hayvancılık yapılmasın da da baş aktörlerden biri olacak.
“ÇAYIR BİÇME MAKİNELERİNİN FAYDALARI”
Çayır biçme makineleri her türlü yeşil, çayır yonca ve diğer yaş yem bitkilerinin biçilmesini yerine getirirken şunları da sağlamalıdır: Temiz bir biçim yanında, biçilen ürün parçalanmamış ve kırılmamış olmalıdır. Yem bitkisi kirlenmemelidir. Tıkanma mümkün olduğu kadar az olmalıdır. Yüksek biçme hızı olmalıdır. Az bir bakıma ihtiyaç duymalıdırlar. Muş Ovası Gazetesi