1 Haziran’dan itibaren, çocukların çocuk koltuğunda yolculuk etmeleri zorunlu hale gelecek. İl Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hüseyin Şimşek, yaptığı açıklamada, Karayolları Kanunu’na dayanılarak çıkarılmış Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150. maddesine göre, araçlarda 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklarda, ağırlığına uygun çocuk bağlama sistemlerinin kullanılmasının zorunlu hale geleceğini söyledi.
Bu zorunluluğun 1 Hazirandan itibaren geçerli olacağını belirten Şimşek, uygulama sayesinde çocukların daha güvenli seyahat edeceğini ve muhtemel kazalarda ölüm ve yaralanmaların önüne geçileceğini bildirdi.
Şimşek, iyi bir oto koltuğu, meydana gelen trafik kazalarında çocuğun ölüm ya da yaralanma riskini yüzde 40 ile 70 arasında azalttığını ifade ederek, “Bu açıdan bakıldığında zorunluluk aile bireylerinde başlamalı” dedi.
BOY 150 CM, KİLO 36
Seyahat eden çocukların yüzde 80’e yakınının güvenliğinin sağlanamadığını belirten Şimşek, “Türkiye’de araç içinde çocukların yüzde 80’inin seyahat güvenliği sağlanmıyor. Kazaya bağlı ölümlerde 0-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 46’sı oto koltuğu kullanılmaması sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bu rakamlar ailelerin, bu konuda daha hassas davranmaları gerektiğini bir kez daha kanıtlarken, oto koltuğu kullanım zorunluluğu 1 Haziran’da yürürlüğe giriyor. Buna göre araçlarda 150 cm’den kısa ve 36 kg’nin altındaki çocukların taşınması sırasında çocuk bağlama sistemleri zorunlu olacak. 135 cm’den uzun çocuklar ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilecek” diye konuştu.
20 KM HIZDA BİLE RİSK VAR
Çocuk koltuğu kullanımının son yıllarda yaygınlaştığına dikkat çeken Şimşek, “Son yıllarda Türkiye’de araçlarda çocuk koltuğu kullanımı yaygınlaştı. Ancak hâlâ ABD ve Avrupa’daki kadar değil. Birçok aile, çocukların anne kucağında yolculuk etmesini ya da arka koltukta oturmasını yeterli görüyor. En kötüsü de seyir halindeki birçok otomobilde ön koltukta bir çocuğa sıklıkla rastlanıyor. Bu da çocukları kazaların açık hedefi haline getiriyor. Saatte 20 km hızla giderken bile meydana gelebilecek kazalarda çocuklar ölümlü yaralanmalara maruz kalabiliyor. Çocuk koltuğunun doğru kullanılması ile çocuk ölümlerinin büyük ölçüde azaldığı görülmektedir” dedi. Muş`un Sesi Gazetesi