Şehirlerarası otobüs terminalimiz, yıkıldı yıkılacak durumda. Otobüsler girip çıkmakta güçlük çekiyor. Peronları olup olmadığı belli bile olmuyor. Yapıldığı günden bu yana tadilat görmeyen terminalimizi ilk görenler bir daha Muş’a gelmek istemiyor. Kentin gelişmişliği hakkında emsal olan terminali görenler Muş’u görmek istemiyor.
Şehirlerin ilk duraklarından biri olan otobüs terminalleri şehirlerin gelişmişlikleri hakkında önemli bir emsal teşkil ediyor. Birçok ilde, gelişme düzeyleri ilimizin altında olmasına karşın kente cazibe kazandırmak amacıyla lüks terminaller yapılmasına karşın, Muş’un terminali, Muş’un bir köyden ibaret olduğunu sezdiriyor ziyaretçilerine. Şehirlerarası otobüs terminali, köy minibüslerinin duraklarını andırıyor. Hemen tüm illerdekinin aksine bizim terminalimiz şehrin göbeğinde, Kapasitesi oldukça düşük. Birkaç metre öteden fark edilmeyecek kadar heybetsiz. Doğru dürüst bir tabelası bile bulunmuyor. Peronlarının olup olmadığı belli değil. Otobüsler, hem garaja girip çıkmakta hem de dönüş yapmakta zorlanıyor.
Terminalin içi pislik içinde, Yerler temizlenmiyor, yıkanmıyor, Her taraf çöp içinde. Yolcu ve yolcu yakınlarının oturup dinlenecekleri doğru dürüst bir bank yok.
Firma yetkililerinin verdiği bilgilere göre, terminal yapıldığı 19 yıldan bu yana henüz bir kez bile tadilat görmemiş. Her tarafı dökülüyor. Duvarların boyaları sökülmüş, tavandan sürekli damcık akıyor. Kışın kaloriferler yanmıyor. Bu durum kentin imajına ağır bir gölge düşürüyor.
‘Bir Muşlu olarak utanıyoruz’
Firma yetkilileri terminalden utandıklarını söylüyor. Özellikle ilk kez Muş’a gelenlerin terminalde iner inmez, çevrelerine garip şekilde baktıklarını belirten firma yetkilileri, yolcu ve yolcu yakınlarından da çok şikâyet aldıklarını dile getiriyor.
Muş Yolu firması yetkililerinden H. Kemal Özkan şunları söylüyor: “Bu koşullarda hizmet vermek bizi rahatsız ediyor. Her gün yüzlerce kişi buraya gelip gidiyor. Yabancılar Muş’a geldiklerinde ilk olarak burayla karşılaşıyorlar ve biz bir Muşlu olarak utanıyoruz. Kimse bir yakınını yolcu etmeye gelmek bile istemiyor. Batıdaki terminalleri gördüğümüzde kendi terminalimizden utanıyoruz” diyor.
Tatvan’ın bir ilçe olmasına karşın, terminalinin buradan çok daha iyi olduğuna dikkat çeken Özkan, “Belediye ya bize uygun bir yer tahsis etsin ya da burayı işler bir hale getirsin” diye konuşuyor.
‘Van firmaları otogara girmiyor’
Van firmalarının otogara ücret ödememek için otogar dışında yolcu indirip bindirdiklerini ifade eden Özkan, “Biz otogara giriş-çıkış yaparken her seferinde 25 YTL veriyoruz. Van firmalarının burada yazıhaneleri olması rağmen sadece giriş- çıkış ücretlerini vermemek için otogara girmeden yolda yolcu indirip bindiriyorlar. İçeri giren araçlardan da, biden 25 YTL alınırken, onlardan 12,5 YTL alınıyor. Biz Van’a giderken Van firmaları ile aynı ücreti ödüyoruz. Biz diğer illerde otogara girmesek, o ilin belediyeleri hemen bize ceza kesip icra müdürlüğüne sevk ediyor. Ama burada bizim belediyemiz bu firmalara ceza kesmiyor. Bunun haricinde, burada bulunan firmaların çoğunun ruhsatı yok. Korsan çalışıyorlar. Belediyemizin bir an önce bu olaya çözüm bulması gerekir” dedi. Haber: Emrullah Özbey
NULL