İnsanları bayramda bir araya getirmek için hazırlanan yemek köylülerin samimiyetini arttırmanın yanında dayanışma ve birlik olma ruhuna da büyük katkı sağlıyor.
Muş’un Korkut ilçesine bağlı Alazlı köyünde bayramlarda özel olarak yapılan “halise” yemeği büyük ilgi görüyor. Coşkulu bir havada kutlanan bayramlar, yapılan yemeklerle birlikte köy içerisinde birlik ve dayanışmanın daha da güçlenmesine katkı sağlıyor.
170 hanede yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı köyde yüzyıllardan beri süren gelenek köy halkı tarafından kesintisiz olarak sürdürülüyor. Halkın kendi kültürünü yansıtan ve “Halise” olarak bilinen yemeğin, köyün birlik ve beraberliğini simgelediğini belirten Alazlılar, geçmişten bugüne diriliğini koruMuş olan bu kültürü yaşatacaklarını söylüyor.
Köyde yaşayan çocukların büyük sevinçle kapı kapı dolaşarak ellerine aldıkları poşetlerle şeker toplamaları bayramlara ayrı bir hava katarken, büyükler de halise yemeği sayesinde bir araya gelerek hatıralarını paylaşıyor.
İslam dinine göre bayramın paylaşmak olduğunu vurgulayan köylüler, uzun emek ve uğraşlar sonucunda yaptıkları halise adlı yemek ile sofralarını halka açıyor. Halise yemeğini kaynaşma adına bir fırsat olarak değerlendiren köylüler, bir birini sormaz hale gelen komculukların halise yemeği sayesinde ayakta tutulduğuna inanıyor. Bunun yanında köyde aralarında husumet bulunan insanların olması durumunda husumetliler bir araya getirilerek halise yemeğini yedikten sonra barıştırılıyor.
Halise yemeğinin hazırlıkları arife günü sabah erken saatlerde başlıyor. Ev hanımları, önce öğütülmüş buğday (den), kırmızı et, tavuk etini kazanda ayrı ayrı pişiriyor. Daha sonra halise yemeği için hazırlanan çömleklerin içine koyup tandıra bırakıyorlar. Yaklaşık 24 saat yemek sürekli karıştırılıyor. 24 saat boyunca karıştırılması gerektiği için yemek yapmak için en az üç kişiye ihtiyaç duyuluyor.
Yapılışı oldukça zor olan yemeğin sadece bayram ve özel gönlerde yapıldığını belirten Süleyman Yıldız, Yemeğin özellikle bayramlarda yapıldığını belirterek, “Yemek büyük emek istiyor. Onun için sadece bayram ve özel günlerde yapıyoruz. Köyümüzde birçok sorunla karşı karşıya olmamıza rağmen bayramlarda bir araya gelip birlik ve dayanışmayı bu şekilde sağlıyoruz.” dedi.
‘Halise’ yemeğinin evlerde özel olarak pişirildiğini ve bayram namazından sonra toplu halde birkaç evde yenildiğini belirten Safi Yıldız ise “Biz (kadınlar) bu yemeği, arife günü sabah erkenden kalkıp kazanlarda pişiriyor, sonrada çömlekte tandıra bırakıyoruz. Bir gün boyunca yemeği sürekli karıştırıyoruz. Bir gün süren yoğun bir çabayla, özel olarak tandırda, küpün içinde pişirerek bayram sabahına hazırlıyoruz” şeklinde konuştu. Yemeğin hazırlanışının zor olduğunu anlatan Yıldız, bu yemeği 50 yıldır yaptığını belirtiyor.