Değirmeni babasından devralarak işleten 70 yaşındaki cindi Çınar, değirmeni çocuklarına devredecek.
Varto ve Hınıs Köylerinden buğday öğütmek için elen köylülere değirmen sahibi cindi Çınar’ın eşi Makbule Çınar yemek ve çay ikram ediyor. Makbule Çınar dışarıdan gelen müşterilerimize sabah kahvaltısı, öğlen yemeği yemekten sonra çay ikram ediyorum. Dedi. Dededen toruna, babadan oğula geçen su değirmeni ilgi çekiyor. 250 yıldır işlevini sürdüren su değirmeni teknolojiye meydan okuyor. Varto İlçesinin Ünaldı köyünde bulunan su değirmeni, çevre köylerden gelen köylülerin buğdaylarını öğütüyor. Tamamen suyla çalışan değirmenin şimdiki sahibi 70 yaşındaki cindi Çınar, bu değirmen babadan dedesinden kalma olup nesiller boyu böyle gelmiş her bir işleticiyi 50–60 yıl hesaplarsak 250 yıldan beri değirmen işlevini sürdürüyor, Ermeni ve Rus işgallerinde bir kaç yıl çalıştırılmamış ondan sonra tekrar un öğütülmeye başlanmış, bundan 50 yıl öncesinde hemen, hemen her köyde su değirmeni vardı, hepsi harap oldu yıkıldı yok oldu, ayakta bizim değirmen kaldı. Değirmenler cereyana çevrildi, su ile işleyen değirmenler artık tarihe karıştı, buğdaylar biçildikten sonra Sonbahar mevsiminde sezonumuz başlar 20 gün bir ay gibi kısa sürede sezon tamamlanır, 24 saatte 100 teneke buğday öğütüyoruz, ücret olarak öğütülen 20 teneke buğdaya karşılık 1 teneke buğday alıyoruz. Bir teneke buğdayın fiyatı 10 ile 12 TL. dir. Hamurpet gölünden gelen suyla değirmenimiz çalışıyor, su değirmenleride öğütülen unlar kepekli un olup çok sağlıklı ekmekleri olur, bir sezonda 15–20 teneke buğday gibi az bir kazancımız oluyor, gelen müşterilerimiz beraberlerinde yiyecek yemek getirmediklerinde eşim onlara kahvaltı yemek yapıp değirmende ikram ediyoruz. Kendisinden sonra değirmeni çocuklarına devredeceğini, bu değirmenin daha çok uzun yıllar çalışacağını söyledi. Değirmenin 4 babadan kalma olduğunu söyleyen Çınar, buğday öğütmek için çevre köylerden gelen köylülere, burada yemek verdiğini de söyledi. Cindi Çınar: “Bu değirmen 250 yıldır çalışıyor. Ben 70 yaşındayım, benden sonra da çocuklarım bu değirmeni çalıştıracaklar. Burada buğdayın tenekesini 10–12 TL. Karşılığında öğütüyoruz. Aslında buranın pek bir kazancı yok. Hasat bittikten sonra 15–20 gün boyunca burası çalışıyor. Günde 20–30 teneke buğday öğütüyoruz. Çevre köylerden değirmene buğday öğütmeye gelenlere, burada yemek de veriyoruz” dedi. Su değirmeninde buğday öğütmeye gelen Serhan Duman ‘Hınıs ilçesine bağlı Yeniköy’den gelerek 20 teneke buğday öğüttüklerini, söyledi. Aynı köyden gelen Osman Duman ‘su değirmenlerinde öğütlen buğdaydan elde edilen kepekli undan çok güzel ve besin değeri yüksek kaliteli tandır ekmeği elde edildiğinden bu değirmeni tercih ettiklerini yıllardan beri su değirmenlerinde buğdaylarını öğüttüklerini, köylerinin 25 kilo metre uzaklıkta olup kağnı arabası ile buğdaylarını getirdiklerini söyledi.
Günaydın Muş Gazetesi