Skip to main content

Hibe programına teklif çağrısı açıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Valiliği ve Basın Hakla İlişkiler Müdürlüğünden edinilen yazılı açıklamalara göre, “Bu çağrıya konu olan hibe programının uygulanmasının ardındaki temel neden, gençlerin ülkemiz işgücü piyasasındaki kötü durumlarıdır. Genç nüfusun yoğun olduğu ülkemizde (Medyan yaş ortalaması 28,3’tür),  düşen nüfus artış hızı nedeniyle bu genç nüfustan faydalanabilmek için sınırlı bir zamanın olduğuna dikkat edilmelidir. Genç nüfusun ülkemize getireceği potansiyel faydalar oldukça fazladır, ancak gençlere gerekli yatırım yapılmadığı sürece, bu durumun olası getirilerinin risklere dönüşme ihtimali fazladır. Bu çerçevede, genç işsizliğini azaltmak ve işgücüne katılımını artırmak,  daha çok ve daha iyi işler ve daha fazla sosyal uyum ile sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlayabilen bilgi-temelli bir ekonomiye geçişi desteklemek için çok önemlidir. Ülkemizdeki istatiski verilere dayanan rakamlar genç istihdamına yönelik gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi sorunlar yaşanacağını göstermektedir. Bu da, şu temel sorun alanlarından kaynaklanmaktadır: Düşük istihdam yaratma kapasitesi, okullulaşma oranının düşük olması,  okuldan çalışma hayatına geçişte yaşanan sıkıntılar, eğitim ve işgücü piyasası talepleri arasındaki uyumsuzluk, genç nüfus arasında girişimcilik düzeyinin yetersizliği ve gençlerin kamu istihdam hizmetleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır. Ayrıca, yaşadığımız ekonomik kriz döneminde özellikle istihdam edilebilirlik ve işgücü piyasasına ilk giriş açısından gençler en fazla sıkıntı yaşayan kesimi oluşturmaktadır. Bu bağlamda, 12 NUTS II bölgesinde uygulanacak olan “Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı” bu sorunların bir kısmıyla mücadele etmek üzere tasarlanmıştır.  Başvurular için son teslim tarihi 14.09.2009 dur.

“Programın Hedefleri Ve Öncelikli Konular”  

Bu teklif çağrısının genel hedefi, gençlerin işgücü piyasasına katılımlarını teşvik ederken, istihdam edilebilirliklerini ve girişimciliklerini de artırmak amacıyla, etkili aktif işgücü piyasası tedbirleri geliştirme ve uygulama kapasitesini arttırmaktır. Teklif Çağrısı’nın özel hedefleri ise şunlardır: Gençlerin istihdamını ve girişimciliğini desteklemek amacıyla yerel yönetimler, işçi ve işveren örgütleri, üniversiteler, meslek odaları, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve şirketler (iştirakçi olarak) gibi ilgili aktörlerin tamamlayıcı faaliyetleri arasında sinerji yaratmak ve Yerel yönetimler, işçi ve işveren örgütleri, üniversiteler, meslek odaları, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve şirketler (iştirakçi olarak) gibi ilgili aktörlerin genç istihdamı ve girişimciliğini artırmak amaçlı faaliyetlerini desteklemektir. Hibe Programı’nın hedef grupları ise şu kişilerdir: Bu proje kapsamında yer alan genç nüfusun yaş Aralığının 15–29 dur. Üniversite mezunu genç işsiz nüfus Ortaöğrenim mezunu genç işsiz nüfus Eğitim seviyesi düşük ve erken yaşta okulu bırakan genç nüfus Eğitimine devam etmekte olan genç nüfus Eğitim seviyesi düşük olan genç kadınlar Bu genel ve özel hedefler bağlamında, Hibe Programı’nda yer alan projeler aşağıdaki önceliklerden birini desteklemelidir: İşgücü piyasasında nitelikli bir iş bulmaya çalışan genç işsizlerin iş bulmaları için desteklenmesi veya Motivasyon eksikliği ve isteksizlik nedeniyle işgücü piyasasının dışında kalan gençlerin, özellikle de genç kadınların işgücü piyasasına entegre olmaları için desteklenmesi veya Meslek ve kariyer konusunda rehberlik, stajyerlik ve işbaşı eğitim, iş arama destekleri gibi yollarla okul yaşamından çalışma hayatına geçişi kolaylaştırmak için eğitimine hala devam etmekte olan gençlerin desteklenmesi veya Yeni bir iş kurmak isteyen gençlerin desteklenmesi Projelerin yukarıda bahsedilen önceliklerden biri üzerine temellendirilmesi koşuluyla, değerlendirme sürecinde öncelik şu projelere verilecektir: İlgili taraflar ile işbirliği ve ortaklık sağlayan, özellikle de işgücü piyasasının en az bir arz ve bir talep tarafının katılımını ve/veya şirketlerin iştirakçi olarak katılımını sağlayan projeler; Bölüm 2.1.3’te yer alan bütünlükçü yaklaşıma uygun olarak gençlerin istihdamı ve girişimciliğini destekleyen ilgili aktörlerin farklı faaliyetleri arasında tamamlayıcılık sağlayan projeler, Yerel düzeyde doğrudan işgücü piyasasının ve ekonominin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ve öncelikli sektörler için tasarlanan projeler Hibe Programı, kişi başına Gayrisafi Yurtiçi hâsılanın (GSYİH’in)  ulusal ortalamanın % 75’inden daha az olduğu 12 uygun NUTS-II bölgesinde  (15 Büyüme merkezi ve art alanları) yürütülecektir. Ancak istisnai olarak, işbu hibe programında başvuru sahibi tarafından uygun bir şekilde gerekçelendirilmesi koşuluyla, işbaşı eğitim ve stajyerlik gibi bazı geçici süreli faaliyetler, bu bölgelerin dışında gerçekleştirilebilir. Ancak, bu tür faaliyetler, projenin esasını teşkil edemez. 

“Sözleşme Makamı Tarafından Sağlanacak Mali Destek”

Bu Teklif Çağrısı için ayrılan toplam tutar, %85’i Avrupa Komisyonu bütçesinden, %15’i Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden eş-finansman yolu ile karşılanmak üzere, toplam 21.000.000 Avro’dur. Sözleşme Makamı, bu teklif çağrısı için ayrılan fon miktarının tümünü tahsis etmeme hakkını saklı tutar. Hibe Miktarları Bu program kapsamında verilecek hibeler aşağıda belirtilen alt ve üst sınırlar arasında olmalıdır: Alt sınır: 100.000 AVRO Üst sınır:00.000 AVRO Hibe tutarı, projenin uygun maliyetler toplamının %80’ inden az olamaz. Ayrıca, hiçbir hibe tutarı, projenin uygun maliyetler toplamının % 90’ından fazla olamaz (ayrıca bkz. Bölüm 2.1.4) Kalan tutar, başvuru sahibinin ya da ortaklarının kendi kaynaklarından ya da Avrupa Topluluğu bütçesinden veya Avrupa Kalkınma Fonu dışında kalan başka kaynaklardan sağlanmalıdır. Daha fazla bilgi için www.iskur.gov.tr www.mfib.gov.tr www.cfcu.gov.tr adresleri ile Muş Valiliği Kalkınma Destek ve Proje Ofisine başvurulabilir” dedi. Günaydın Muş Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri