İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan aşı çalışmaları kapsamında il geneli yüzde 95’lere varan bir aşılama çalışmasının yapıldığı kaydedildi.2008 yılı içerisinde 350 köy 149 mezraya ulaşım başarılı bir şekilde sağlanmış ve il geneli toplam 11 Bin 748 aşı yapıldığı belirtildi.
2008 yılı içerisinde İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı hastalıklar birim müdürlüğünce yapılan çalışmalar neticesinde Muş’ta 350 köy 149 mezraya ulaşımın sağlandığı ve il geneli toplam 11 Bin 748 aşı yapıldığı belirtildi. Geçmiş yıllara göre Muş’ta salgın hastalıklardan korunulması bakımından salgınlara yol açan hastalıkların son yıllarda İl Sağlık Müdürlüğü koruyucu ve bulaşıcı sağlık hizmetleri tarafından yürütülen çalışmalar sonucu son verildiği açıklandı.
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Dr Kenan Akpolat aşı ve aşı yapmanın önemine değinerek, aşılar belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır” dedi.
Aşıların yapılması durumunda ise hangi hastalıklara karşı koruyucu olur şeklindeki açıklamasını sürdüren Akpolat “DBT (karma aşı) difteri-boğmaca-tetanoz hastalıklarından, Polıo aşısı çocuk felcinden, hepatit B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı İL influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, kızamık aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından. KKK (Kızamık-kabakulak-kızamık) aşısı doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan korur diye konuştu.
FAALİYETLERDE BAŞARI YÜZDE 95
Muş’ta yapılan aşılama çalışmaları ile ilgili olarak 2008 yılı içerisinde bağışıklama faaliyetlerinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirten İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Ömer Akman bu amaçta ilimizde 350 köy 149 mezraya ulaşımın sağlandığını ve il geneli toplam 11 Bin 748 aşı yapıldığını söyledi.
Daha önceki yıllarda aşı ile önlenebilen hastalıklar ilimizde salgınlara yol açarken son dönemlerde hiç vakaya rastlanılmadığını ifade eden Akman aşı çalışmalarına yönelik yaptığı açıklamasında: “bütün dünyada aşı ile korunabilen hastalıklar nedeniyle 1,5 Milyon çocuğun öldüğü tahmin edilmektedir. Bunların yüzde 38’i kızamık, yüzde 27’si Hib enfeksiyonu, yüzde 20’si boğmaca, yüzde 14’ü tetanoz ve yüzde 1’de diğer hastalıklar yüzünden gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Türkiye’de pnomokok aşısının (KPA)da takvime eklenmesi ile mücadele edilen hastalık sayısı 11’e çıkmıştır. Tüm dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de Zatürre’den en çok 5 yaş altı çocuklar olumsuz etkileniyor. Aşı takvimine yeni eklenen zatürre aşısı ile bu hastalığın yıllar içinde azaltılması hedeflenmiştir. Özellikle aşılama hizmetlerini halkın etkin katılımı ile bu oranın daha iyi seviyelere ulaştırmak için çalışmalarımız devam edecektir. Eskiden görünen dirençler artık yok denecek kadar azdır. Bu hizmetleri 48 sağlık ocağımız kendi bölgelerini yıl boyunca ulaşmaya çalışmaktadır. Tüm yeni doğan bebeklerin aşılanmaları başarılı bir şekilde yürütülmektedir” dedi.
Günaydın Muş Gazetesi