Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kuraklık sebebiyle zor günler geçiren arıcılar, kuraklıktan etkilenmemek için geldikleri Muş’ta umduklarını buldular.
Muş’ta havaların soğumaya başlaması ile birlikte arıcılık yapan vatandaşlar arılarını güney illerine götürdüler. Muş’ta konaklayan arıcılar, mevsimin verimli geçtiğini ve iyi verim aldıklarını söylediler. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Muş’a gelen çok sayıda arıcı Muş ve ilçelerindeki kırsal kesimde konaklayarak arılarının kuraklıktan etkilenmemesi için mücadele ettiler. Muş’ta konaklayarak kuraklıktan etkilenmediklerini ve iyi verim aldıklarını söyleyen arıcılar, geçmiş yıllara oranla verimlerinin arttığını kaydettiler.
Mardin’in Derik ilçesine bağlı Dumluca köyünden gelerek Muş’un Elçiler Köyü yakınlarında konaklayan Tahsin ve Yaşar Bedirhanoğlu isimli arıcılar, kuraklık sebebiyle Muş’a gelmek zorunda kaldıklarını ve iyi verim aldıklarını belirttiler. Mardin’de kuraklığın hat safhada olduğunu ve verim almalarının imkansız olması sebebiyle Muş’ta konaklamayı tercih ettiklerini söyleyen Tahsin ve Yaşar Bedirhanoğlu, isimli arıcılar, “Bu yıl Mardin’de kalsaydık bal üretimi olmazdı. Çünkü kuraklık hat safhada idi. Biz de arılarımızı alarak Muş’a geldik. Muş’ta zaman zaman yer değiştirdik ve sonuçta iyi bir verim aldık” diye konuştular.
Muşlu arıcılar da kendileri gibi başka illerden gelen arıcıların da iyi verim aldığını kaydederek, “10 kovan arısı bulunan bir arıcı yaklaşık 25-28 teneke bal elde eder. Balın tenekesi de ortalama 180 ile 200 YTL arasında satılmaktadır. Bu yıl ki verim geçen yıldan daha iyi oldu. Geçen yıl etkili olan kum fırtınası sebebiyle verim yarı yarıya düşmüştü” diye konuştular.
Topkan Haber Ajansı